Åsiktskorridoren

  • Onsdag 16 Apr 2014 2014-04-16
E-post 0

Erik Helmersson, DN, föreslår i en signerad krönika i DN att anvisa Svenskarnas Partis förestående demonstration till en närliggande åker istället för centrala Jönköping på första maj. På samma sätt som Helmersson ur ett lekmannaperspektiv bejakar så är det svårt att inte sympatisera Helmerssons argument för att antingen anvisa en annan dag eller en annan plats för SvP att manifestera. Det är rörande att se hur Helmersson, vars arbetsgivare i övrigt brukar sky första maj´s status som arbetarnas dag som pesten, nu försvarar arbetarnas dag.

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 07.50.57

Helmerssons argument bestickande men närmar sig något som kan liknas vid att lägga in åsiktskorridoren i svensk rättstillämpning. Att SvP kliver fram är ingen slump då nu delar av den bas som banade vägen för SD inval i riksdagen nu splittras. Jimmie Åkesson lyckades nämligen med något ingen högerextrem lyckats med tidigare, samla de 4-6 procent rasbiologiskt övertygade under en fana vid valet 2010 och manövrerar sig numera mot de kanske 15 procent ”latenta” som söker svar på sin oro. Allt detta framgår om man går igenom SOM-institutets mätningar sedan 1969. Siffrorna kring dessa attityder är konstanta och SvP växande närvaro är en logisk följd av SD utveckling, att adressera den större gruppen latenta.

Men åter ämnet. Helmersson ropar efter någon form av åsiktsbaserad prioritering. Men är det rätt väg att gå? Skall enskild polismästare själv sitta och prioritera och anvisa utifrån sina politiska preferenser vilka som skall få stå på vilken åker och ropa för döva öron? Att riskerna för stenkastning sannolikt är högre i samband med SvP demonstration är vi nog ganska överens om men vad sker med beslutet om vi har en polismästare som räds nedskräpning istället om demonstrationen har en fredlig vänsterprägel? Det kommer i sådana fall alltid gå att hitta skäl till att förbjuda en åsiktsyttring.

Helmerssons enkla lösning är ur detta perspektiv obehaglig. Förutom att han angriper grundlagsskyddade funktioner så öppnar han dörrarna för att låta statens våldsmonopol börja göra skillnad på åsikt och åsikt samt vilka som skall tillåtas att höras. För det går alltid att hitta skäl till att inte tillåta en demonstration om Helmerssons logik får råda. Vi må tycka hjärtligt illa om SvP, dess budskap och företrädare. Att de växer är en logisk konsekvens av att politiken misslyckats med att stilla mycket av den oro som växer i samhällskroppen men då är inte en olikhet inför lagen vägen att gå. Eller att börja lägga in dagsaktuella politiska preferenser i myndighetsutövningen vilket är exakt det som Helmersson efterlyser. Om vi nu med stöd av lagens hjälp skyfflar in SvP i sina hålor igen, vilken blir nästa grupp? Och nästnästa? Och den efter det?

Helmersson öppnar dörren till en mycket smal åsiktskorridor nu. Frågan är om det är in i den korridoren vi nu skall gå. Över tid kan den komma att bli så snäv att inga demonstrationståg får plats alls.

 

DN

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se