En tiondels grad

  • Tisdag 1 apr 2014 2014-04-01
E-post 0

DI :s Ledare idag förvånar, den ger Socialdemokraternas utspel om skolplikt upp till 18-årsdagen godkänt trots kritiken från Jan Björklund. Kritiken går ut på att det inte går att lagstifta fram motivation vilket det kan ligga en hel del i. Ledaren ger trots detta S godkänt men med tillägget, som man får förutsätta att Stefan Löfven tänkt på, reformen eller tvånget kräver att resurserna ökar för de som idag har svårt att finna sin plats i dagens gymnasieskola.

Temperaturen höjs därmed nu en tiondels grad i valrörelsen. Det finns nu en skillnad mellan alternativens skolpolitik vilket väljarna tjänar på. Men. I övrigt är ännu det sig ganska likt än så länge även fast det sannolikt kommer att förändras över tid.

Det som däremot är rätt märkligt är att partiernas utspel är fokuserade på det val som ligger i september, inför valet till Europaparlamentet i maj är det tyst som i graven. Den valrörelsen kommer sannolikt bli lika kort som kostsam per tidshenhet. Socialdemokraterna satsar nästan hela det bidrag som LO förstärkte kampanjkassan med, 19 miljoner, inför denna kampanj. Och ändå har den valrörelsen inte börjat röra på sig det minsta. Ett val som ligger bara 55 dagar bort, och vars valutgång kommer påverka vår vardag kanske ännu mer än valet till riksdagen, pratar inte de politiska partierna om. Det borgar för ett rekordlågt valdeltagande, en låg kvalitet på granskningen av alternativen och en förväntat svagt mandat för de som väl åker ner till köttgrytorna i Bryssel. Det låga intresset borgar inte heller för att detta parlament, det kanske mest inflytelserika förutom primärkommunerna, får en låg legitimitet i väljarnas ögon. Den intellektuellt sinnade kan börja fundera på vart det i sådana fall bär oss, om ett parlament har lågt förtroende eller svagt stöd för sin funktion.

Temperaturen höjdes en tiondels grad igår. Men samtidigt är det iskallt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se