Magdalena Anderssons logiska plattform

  • Lördag 19 Apr 2014 2014-04-19
E-post 0

I dagens DN har journalisten Karin Eriksson ett personporträtt av Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson. Ett porträtt där jag är en av de som intervjuades. Det citat som återges är att jag ser hur Magdalena Andersson kan komma att bli vår tids Kjell-Olof Feldt i relationen till statsministern. Hennes i det närmaste totala kompetensövertag, och vad jag uppfattar som en lite för stor försiktighet samt den avradikalisering som skedde hos henne under tiden på Handelshögskolan i Stockholm gör att jag inte helt kan slappna av. Jag menar, bland andra, att det är för litet Keynes och för mycket influenser av Milton Friedman – i och för sig med ett vänsterperspektiv – för att jag fullt ut skall kunna säga att jag befinner mig på samma logiska plattform som henne. För att en sådan balans skall fungera, där Andersson står för ett kunskapsdjup som Stefan Löfven aldrig kommer kunna matcha själv, krävs att Löfven skaffar sig ett andra perspektiv, som kan ge honom en alternativ bild till den som hans blivande finansminister tecknar. Någon som står för ett tydligare vänsterperspektiv och begåvningarna finns där – Marika Lindgren-Åsbrink och Sandro Scocco (den före detta LO-ekonomen) – är bara två av många begåvade ekonomer som har ett tydligare och skarpare vänsterperspektiv.

Ett citat som jag hört Magdalena Andersson säga själv fler gånger som skulle kunna komplettera, och förstärka, bilden något är när man frågar henne om hennes tid på Skatteverket. Ett citat som faktiskt förvånade mig inledningsvis i den roll hon numera har. Hon menar att

”Det är en oavslutad kärleksrelation”.

Hon var en omvittnat mycket kompetent och omtyckt överdirektör. Den nitiske ämbetsmannen där ingen sten och ingen fotnot lämnades utan hennes falkblick. Tjänstemannen. Inte ideologen eller visionären. Tjänstemannen som riskerar att bli ytterligare en symbol för det som kallas ”Kanslihushögern”. Skolad på Handelshögskolan och Harvard och utan erfarenhet från något annat än storstädernas villkor och stämningsläge. Skolad som tjänsteman och inte i parlamentariska församlingar. I Milton Friedmans idévärld men med ett kritiskt vänsterperspektiv. Vänsterperspektivet har hon kvar men marknadsinfluenserna finns där. Och att vara en socialdemokrat inspirerad av marknadsliberalism gör henne inte till socialliberal om det var någon som trodde det. Varför? Hon slutför aldrig sina politiska resonemang i den anda som speglar John Rawls ursprungsposition. Hon landar aldrig riktigt där.

Jag är i grunden positiv till att socialdemokratin äntligen har en person som börjar kunna ge Anders Borgs verklighetsbeskrivning en match. Magdalena Andersson är den personen, i grunden faktiskt hårdare än Anders Borg som person. Där Borg bullrat har Andersson levererat och att hon vid 46 års ålder ger sig ut i en half-pipe säger rätt mycket om den underliggande personligheten. En av de komponenter som bildar Magdalena Anderssons logiska plattform. Men. Hon är inte socialliberal om det var någon som trodde det. Hon är en övertygad socialdemokrat med kanske en aning för mycket av Milton Friedman i sig och för lite Keynes för att det ska klicka helt för mig.

Dock: Hon är det bästa vi har, och det hon med hela sitt väsen representerar kan komma att rubba Anders Borg så pass mycket att hans kuliss en gång för alla faller. Men för att det skall fungera för arbetarrörelsen även efter den 14 september krävs nog att Stefan Löfven funderar igenom vart vi ska. Och om Magdalena Anderssons världsbild, baserad på excelark med räknemodeller samt makroekonomiska teorier från kapitalismens högborgar i from av Handelshögskola och Harvard skall få stå oemotsagda i Statsrådsberedning och från Finansdepartement. Om inte Stefan Löfven skaffar sig en andra åsikt, baserad på samma kompetens men med tydligare vänsterideologiska modeller, kan vi annars hamna i en situation där vi bara bytt ut en Anders Borg mot något som, ur ett logiskt perspektiv, inte utgör någon större skillnad långsiktigt eller som visar sig bara föda kanslihushögern på nytt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se