Mähän och katapultstolar.

  • Söndag 20 Apr 2014 2014-04-20
E-post 0

Expressens ledare har idag ett antal påskägg till ledande politiker, det mest uppseendeväckande är det till Anders Borg, en jobbansökan att användas den 15 september. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att Expressen redan nu givit upp valet för Alliansens del. Sannolikt ganska låga odds på den bedömningen men det finns två påskägg till som sticker ut lite mer än de andra. Det till Mikael Damberg och till Magdalena Andersson. Ett par syrliga pikar av någon på ledarredaktionen som besitter en politisk analysförmåga lite över det vanliga. För de träffar rätt i den än så länge ganska lågmälda internkritiken som finns mot Damberg och Andersson. Damberg, för att alltför taktiskt försökt tvätta bort så mycket av socialdemokrati som möjligt från socialdemokraterna för att inte skrämma bort mittenväljarna och kritiken mot Andersson, som alltför försiktig i sina förslag, och hennes kunskapsövertag i ekonomisk politik gentemot Stefan Löfven. Roligast? Det till Jan Björklund. Tomt. Så han kan skylla den misslyckade påsken på socialdemokraterna.

I dagens signerade ledartext i samma tidning tar Jenny Madestam upp något där hon kritiserar bägge de statsbärande partiernas oförmåga till att vara ideologiskt trogna även i en valrörelse. Som det är nu så filar såväl Reinfeldt / Borg som Lövfen / Andersson / Damberg av så mycket det går av ideologiska uttolkningar i hopp om att vinna tveksamma väljares gunst. Eller i varje fall inte skrämma iväg onödigt många. Madestam har helt rätt i sin kritik, den är rimlig. Men är den relevant? Madestam, statsvetare och politisk förstå-sig-påare som hon är borde ha erfarenhet nog att veta att under valår så kommer vi inte se några Juholtska tankeexperiment. Socialdemokraterna gick in i valkampanjs-läge den första november i fjol och vartefter tiden går, ju närmare vi kommer valen, ju svårare kommer det bli att diskutera något annat än de one-liners som ska pumpas ut för dagen eller när nästa pressrelease som talar om var Mikael Damberg befinner sig i världsalltet. Det finns inte vare sig mental kapacitet eller kalenderutrymme för det Madestam efterlyser.

Men hon har som sagt en poäng i det hon skriver. För valutgången är, trots dagens övertag för de rödgröna, inte avgjord på långa vägar. Alliansen ser ut att gå mot en i det närmaste katastrofal förlust men vem kommer vinna valet? Stefan Löfven har kommunicerat ett resultat på 35 procent för att kunna bilda en regering. Senaste Sifo-mätningen gav 32, en nivå vi legat på sedan augusti 2012 när jag och Peter Högberg varnade partiledningen för att den nivån, i halvtid, var långt ifrån godkänt. Presschefen Odd Guteland ville inte ta debatten om detta i SR utan lät hälsa att ”siffrorna talade sitt tydliga språk” och att staben var nöjd med utvecklingen. Jag kan fundera något över om vilket språk de siffrorna talade då och vilket språk de talar nu. Nöjd med utvecklingen kan ingen ha varit då och ännu mindre nu om de är vid någorlunda sunda vätskor.

Men vad kommer hända den 15 september? Ingen vet med säkerhet annat än att de partiledare som leder ett förlorande parti kommer, med de personer de har runt sig, att få det unika tillfället att åka katapultstol eller bli rullade i tjära och fjädrar samtidigt som vi samma dag kommer se centrifugalkrafterna öka i partierna med de idépolitiska diskussionerna som då tar fart. För ett politiskt parti är ingen syjunta, det är en organisation som vill något med samhället. Och. Om nu något parti skulle börja visa upp tendenser att falla sönder totalt så kan det nog kanske te sig dramatiskt i stunden för de som omfattas av det men kanske är det så att det är vad det politiska landskapet behöver. Att något av de större mer etablerade partierna faller sönder efter en valförlust för att något nytt ska kunna uppstå. Kanske, vem vet, kan en ny folkrörelse komma att bildas och därmed kunna vitalisera den politiska debatten istället för som nu, behöva lyssna på dagens avskalade mähän vilket är precis vad Madestam faktiskt säger och efterlyser.

 

 

Expressen, Expressen (Madestam)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se