Makt korrumperar och eliter förenas

  • Måndag 7 apr 2014 2014-04-07
E-post 0

Tomas Eneroth har fått nog efter Expressens avslöjanden om Försäkringskassan. Han kräver raka besked om hur myndigheten hanterar skattemedlen. Han kallar därför generaldirektör Dan Eliasson och socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) på en utfrågning.

Väl så. Väl så. Försäkringskassan, den kanske viktigaste komponenten i det gemensamt finansierade sociala skyddsnätet skakas av såväl korruption som regelrätta grundlagsbrott. Något som verkar ha eskalerat under Eliassons hand. Men som alltid finns det fler perspektiv. Eneroth låter kalla en gammal partikamrat, eller åtminstone i anden förtrogen, Eliasson har en bakgrund som statssekreterare åt den populäre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström vars popularitet i partiet är i klass med Margot Wallström. Av skäl allt färre egentligen begriper vartefter deras historier fylls på. Eliasson har även arbetat som sakkunnig under den socialdemokratiske utrikesministern Laila Freivalds, en alltigenom politiserad tjänst det med.

Det finns därmed inte bara en dramatik kring Försäkringskassan i detta förhör. Det finns en stark symbolik där dagens socialdemokrati, framtidens ministerämnen, börjar resa sig och göra upp med de som valde andra vägar än att bidra till vitalisering och förnyelse av partiet när det låg i spillror. Och därmed göra upp med de som valde att byta sida på sikt.

Vad utfrågningen kommer resultera i vet ingen idag men två signaler skickas nu ut i arbetarrörelsen med önskvärd tydlighet: Makt korrumperar och det tolereras inte, den andra är att personligen opportuna lojalitetsbyten heller inte är något som är meriterande och det är till och med möjligt att Eliasson kan komma dömas hårdare av sina gamla vänner än andra när den dagen randas. Arbetarrörelsen ser ut att resa sig nu och jag skulle bli förvånad om den valde att glömma svek bara för ”gammal vänskaps skull”. Och resten av kretserna kring ministären Persson som valt att gå andra ärenden senare ? De bör nog snabbt utvärdera om de verkligen valde rätt häst. Thomas Östros är en, Per Nuder en annan men det finns fler. Resultatet av utfrågningen kan mycket väl påverka den socialdemokratiska kremlologin.

Makt korrumperar. Det utkristalliseras nu mer och mer en elit med gemensamma intressen där partitillhörighet är underordnad med Eliassons manövrar som facit. En elit där många märkligheter faktiskt blir logiska med sidbytena. Det är dags att göra upp med den formen av korruption nu. Oaktat vilka band som finns bakåt så är det dags nu.

Tomas Eneroth gör sin del förutsätter jag, sedan har Justitiekanslern en roll att spela när han granskar Torgny Collins, Säkerhetschefens agerande. Den fråga som verkligen tarvar ett svar var vilka “vi” var som han hänvisade till när han – helt i strid med grundlagen – började efterforska källa. Skulle Eliasson visa sig vara en av dessa “vi” kommer hela hans gärning de senaste åren under Alliansens tid vid makten onekligen bli spännande att ta del av. Lika spännande och dramatisk som historien om Watergate eftersom Eliasson även gästspelat som en av SÄPO:s högsta chefer och som generaldirektör för Migrationsverket. Båda myndigheter med minst sagt känsliga uppgifter.

 

Expressen, Dan Eliasson,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se