Munkar med hål i

  • Tisdag 15 Apr 2014 2014-04-15
E-post 0

I Skäggetorp, Linköping, upprätthålls numera ordningen av det kriminella gänget Black Cobra. Skäggetorp är en del av det så kallade ”miljonprogrammet” från 1970-talet och har idag 9 500 invånare varav 60 procent med utländsk bakgrund.  4 300 är utrikesfödda och den öppna arbetslösheten är 7,6 procent samt att 9,9 procent av invånarna i yrkesverksam ålder är inskrivna i program med aktivitetsstöd. Rörligheten, eller omsättningen av boende, i området är hög, varje år sedan 2008 flyttar minst 15 procent av de boende från Skäggetorp för att fyllas på med lika många nya. Fram träder bilden av ett område ingen vill bo i och alla gör allt de kan för att lämna.

Att nu polisen tycks vara de sista som får reda på att det pågår något som inte är lämpligt stärker bilden av ett samhälle i fritt fall. På samma sätt som polisen ogärna åker in ensamma i Stockholms miljonprogram och att brandkåren i Malmö inte åker på larm utan eskort så ser vi nu de första exemplen på hur en samhällskollaps ser ut. Polisens talespersons kommentar till det inträffade är i praktiken löjeväckande:

” Om bara folk ringer till oss och berättar när de händer så kommer vi att ingripa direkt”.

 “Bara folk ringer”. Låter som ett skämt. Som om det fanns något viktigare att göra. Borta är insikten att förebyggande arbete, att visa närvaro, har den bästa effekten. Framför allt i “problemområden”. Att Skäggetorp har haft problem tidigare är inte någon nyhet. Att de kommer få det igen, med den demografi som området visar upp, är inte bara troligt. Det är högst sannolikt. Att då som polismyndighet inte prioritera en permanent närvaro är inget annat än ett underkännande av hur statens våldsmonopol förvaltas. I Skäggetorp är statens våldsmonopol ifrågasatt idag. Och frågan som bränner sig fast är vad gjorde polisen under tiden Black Cobra upprättade vägspärrar och patrullerade området? Vad var viktigare?

Exakt vad var viktigare än att vara närvarande i ett område känt för sin oro? Var det att bena ut huruvida munkarna med chokladglasyr var godare än de med vaniljfyllning eller om munkar kan kallas för munkar även om de inte har hål i sig?

 

 

Corren, Faktablad Skäggetorp,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se