Rasist, rasist, rasist!

  • Tisdag 1 apr 2014 2014-04-01
E-post 0

Vad tycker folkrörelseorganisationer, politiska partier, den ideella världen och andra samhällsaktörer som bekämpar främlingsfientlighet och rasism om det som nu sker i delar av den antirasistiska rörelsen? Den separatism som under termen rasifiering brer ut sig där är långtifrån oproblematisk, skriver socionomen och journalisten Gunnar Sandelin i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Vad får en forskare, debattör eller allmän förstå-sig-påare egentligen skriva under med sin titel? Och är grova generaliseringar om vita män rasism? Som exempel kan regeringens utredare av afrofobi tjäna, Tobias Hübinette, som 2005 som doktorand började klassificera vita mäns egenskaper. I hans arbete från Stockholms Universitet fanns bland annat kartläggningar av hur många Östasienforskare som gift sig med asiatiska kvinnor. Tagit dem som mångkulturella maskotar, ansåg Hübinette. Då. Rasism, antirasism eller en pölsa av bägge? Idag är han som sagt Erik Ullenhags utredare av afrofobi.

Ett annat exempel var turerna kring Omar Mustafas korta sejour i socialdemokraternas partistyrelse. Den debatten satte om inte för Islamiska Förbundet i Sverige på kartan, ett förbund som omfattar även uppfattningar om hur judar förhåller sig till muslimer och tvärtom genom den förre ordföranden, den moderate riksdagsledamoten Waberi. Uttalanden som andas klassisk antisemitism. Politism har gjort en grov sammanställning om de, som de uppfattar det, 49 punkter om rasism som präglat det senaste året. Men listan är långtifrån komplett. Eller för omfångsrik. Beroende på perspektiv, vilket intresse man representerar samt vilken politisk agenda man har. Den senaste debatten, om romernas situation, har idag fått en symbol med känt Stockholmshotell som sannolikt har år av varumärkesarbete framför sig för att tvätta bort den stämpeln.

Gunnar Sandelin har inte bara en poäng, han har fler. Debatten idag vinns för stunden av den som skriker ”Rasist, rasist, rasist” eller ”Fascist, fascist, fascist” flest gånger och högst. Men frågan är om det är den debatten vi vill vinna, är det inte kampen mot all form av diskriminering och att kunna enas kring allas lika värde som är den värd att dö för? När Ullenhag, i all sin naivitet för att stilla en grupps högljudda klagan knyter till sig de mest dömande mot andra grupper så är det per se en handling som underblåser synen på ett “vi och dom”-samhälle. När socialdemokratin, sannolikt helt oförberedd, trodde att genom att bara släppa in en person som högst av alla proklamerade att han minsann företrädde alla svenska muslimer, utan att göra det, hände samma sak. Och somalierna? Ingen slåss för dem idag och skälet är enkelt, de står längst ner på de nyanländas stege i den internrasism som råder inom gruppen nyanlända. Sämst utbildade och senast ankomna samt afrikanska muslimer. Inte lika “fina” som de som kommer från arabländerna. De kommer få se sig stå där tills nästa stora grupp, som är ännu sämre däran, kommer. De syrier som nu anlänt är relativt välutbildade och kan ta en snabbare väg in i samhället.

Bara en tanke. Rasist, rasist, rasist!

 

SvD, SR

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se