Svävar över molnen

  • Fredag 4 Apr 2014 2014-04-04
E-post 0

KG Bergström kommenterar i Expressen uppgifterna om Margot Wallströms förestående come-back till svensk politik. En scen hon lämnade för idag 16 år sedan. I 16 år har hon konsekvent tagit ut avståndet till svensk politik i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet varför denna vilja till come-back kommer som en överraskning för de flesta om det inte vore för de rykten som florerat en tid tillbaka. Hennes artikel i DN inom ramen för ”Oss alla”, den sämsta som skrivits om invandringspolitikens myter i år, ser hon kanske som en förberedelse inför att ”kunna ta tag i integrationsfrågorna på allvar”. Den artikeln i sig var så illa underbyggd och att hon ens tog upp de fakta som obestridliga som professorer i nationalekonomi sågat med fotbladen och även OECD själva vitsordat i efterhand som i allra högsta grad osäkra säger en hel del om hennes kompetens på området. För Sverige har förändrats under de femton år hon bodde på annan ort. Som Bryssel. Som New York. Hon har inte behövt uppleva hur den fria rörligheten påverkat opinionsläget på bruksorter som har problem med bärplockarläger i kåkstäder. Hon har inte lyssnat i stämningsläget i byggfuttar och lunchrummen i industrierna ute i landet som ser hur lönerna pressas tillbaka som en följd av Lavaldomen.

Som KGB skriver så är hon nog kompetent att bli utrikesminister, hon har ett tyngre CV än många andra, men jag ställer mig frågande trots detta. För medans hon distanserat sig från svensk politik och inte hörsammat många propåer från framför allt socialdemokraterna under dessa sexton år så har andra fått slita hund. Och skulle Stefan Löfven trots det förse henne med ett departement, UD med all den höga prestige det medför alternativt invandring och migrationsfrågorna där hon inte visat någon som helst kompetens för den svenska situationen, så kommer det väcka känslor i partiet. Gräsrötter kommer jubla men de som fått slita hund i alla år och kunna se hur allas Margot bara kunnat lyfta på luren för att få det stöd hon vill för de uppdrag hon är road av kommer i det läget inte bli lika nöjda. Skulle Stefan Löfven utmana dessa genom att återigen låta Margot Wallström, med sin charmiga värmländska dialekt, sväva förbi kommer han skaffa sig fiender internt. Och skapa ett stämningsläge som återfinns i ett annat parti, moderaterna. I skuggorna slipas nu knivarna, Fredrik Reinfeldts sekunder som partiordförande – och alla som är i hans gäng – är lätt räknade om moderaterna förlorar valet. Vissa har kunnat, med viss lätthet, likt Wallström sväva över molnen och sådant väcker alltid ont blod.

Om jag skall ställa mig bakom Wallström så krävs det rätt mycket nu även fast jag är beredd att ompröva mina åsikter om det börjar levereras något mer. En variant är att hon nu börjar betala tillbaka genom att nu varje kväll fram till valet vara ute i valrörelsen. Tala engagerat om socialdemokratin och knacka dörr. Det är vad som krävs anser jag, inte skriva illa genomarbetade artiklar om något hon inte kan något om. Det har hänt saker i den svenska samhällskroppen som hon inte verkar ha den blekaste aning om när jag ser på vad hon presterat inom invandrings och migrationsfrågorna. Hon är helt enkelt inte ens med i matchen. Hon har inte ens klivit in i omklädningsrummet än och har långt kvar till att ens förstå vilket sakläge, debatton och vilket stämningsläge som råder

Men allt kan ändras, även jag. Men det kräver att prinsessan från Hammarö slutar sväva över molnen eller ägna tiden åt att  trippa runt i Cephalus korridorer.

 

Expressen,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se