Utblick: Fred på jorden och mat åt alla….

  • Lördag 5 Apr 2014 2014-04-05
E-post 0

Såväl Martin Moberg som Roger Jönsson tar vid där Kulturbloggens inlägg om tiggarnas situation slutar. Och jag känner att även jag måste ge mina perspektiv på problematiken. Ett perspektiv från Stockholms stad och län där polisen kan rapportera om en hårdare attityd mot tiggare i gemen. Totalt har Kronofogden på uppdrag av de aktuella markägarna, med handräckning från polisen, utrymt över trettio kåkstäder och rapporterna om hur tiggare förföljs och trakasseras är allt fler. Och från central politisk nivå är det tyst. Lokalpolitikerna, som i fler fall beslutat att ansöka hos Kronofogden om att avhysa kåkstädernas invånare från kommunens mark reagerar bara på folkopinionen. Själv har jag sett även hur det som Metro rapporterar om, en allt mer aggressiv –eller utmanande metodik – fler tiggare lägger sig till med för att ”bryta igenom”. Soran Ismael skrev igår om hur han gav en kvinna en femtiolapp som han trodde var gravid. Han upptäckte när han väl lagt sin sedel i hennes mugg att hon stoppat en kudde under kläderna för att se gravid ut. Själv har jag sett hur män med en krycka och spastisk gång skakande går runt på torg med sin mugg. Även där har jag själv sett hur en och annan, vid åsynen av polis, tydligen blir av med sina krämpor och rör sig med samma smidighet som en ung rask man från platsen. För varje gång detta händer ser jag även fler och fler rynkade näsor och hur föraktfulla kommentarer utväxlas mellan förbipasserande.

Det är hårt nu. Och hårdare blir det.

Det finns många rop nu ”att stå upp” nu. Jag bedömer att de flesta kan skriva under på vad Kulturbloggen anför, något annat är etiskt och moraliskt omöjligt för varje tänkande och kännande människa, men det krävs något mer än att bara kräva ”stå upp”. Väljarna är inte dumma och med de ökade klyftor och de allt mer knappa gemensamma resurserna gör att varje solidarisk handling med skattemedel kommer dra bort skattemedel från något annat. Eller någon annan. Stå upp. Med vilka resurser och på vems villkor? Vem sätter ramarna och hur ser förslagen ut? Ingen har än så länge kommit med något konkret inspel och just nu känns, ursäkta mig, klyschan ”Stå upp för tiggarna” lika självklar som ihålig som ”stå upp för fred på jorden och mat åt alla”. Ingen vill ha vare sig fattigdom inpå sig i form av tiggare eller vetskapen att det finns tiggare lika lite som vi vill ha krig och hungersnöd. Men ingen har lösningen och väldigt få är beredda på de personliga offer som en lösning innebär.

Att stå och ropa ”Stå upp för….” är något som förpliktigar anser jag och jag kommer vara försiktig med att närma mig den typen av uttryck. Jag kommer ropa just det när jag har något konkret att komma med och en lösning som jag känner vi kan samlas kring inom rimlig tid och rimliga gränser. Det är hårt av mig, det är kanske till och med cyniskt. Men jag har svårt att se att allt detta kan vänta till i oktober när det nya Europaparlamentet sammanträder för första gången För situationen i Stockholms Stad och Län börjar bli akut. Med allt fler tiggare och en allt hårdare lokal opinion mot dem så hastar besluten. Det kan inte vänta till efter valen för om inte min magkänsla är fel kommer något gå riktigt illa innan dess.

Stå upp? Fred på jorden? Visst. Men var är lösningen nu? På vems villkor? Och den fråga som alla vill ha svar på: Vem betalar och vem bestämmer att de som inte vill betala ska behöva göra det mot sin vilja. För den sista gruppen, om den inte kan övertygas, är den som kan bli den som avgör valet 2018 om inte den politiska nivån kan hålla tungan rätt i mun.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se