We will send you an angry letter.

  • Onsdag 16 Apr 2014 2014-04-16
E-post 0

Läget i östra Ukraina var på tisdagen fortsatt labilt. Landets tillförordnade president Oleksandr Turtjynov sa att en antiterroristaktion hade inletts mot de proryska separatisterna, men av den märktes föga. Ur Putins synvinkel är det nödvändigt att störa eller helst omöjliggöra nyvalet i Ukraina den 25 maj. Om östra delen av landet befinner sig i ”upplösning”, eller kanske ”inbördeskrig”, kan resultatet hävdas vara ogiltigt. En regering i Kiev med ett genuint folkligt mandat vore en mardröm för Putin, men något som kunde väcka intresse också bland Rysslands egna medborgare menar Gunnar Jonsson,  DN i en signerad ledare i en allt igenom rätt verklighetsfrånvänd ledare. Utvecklingen går åt ett annat håll nu.

Överlag är kommentarerna mildare numera, med lite mer lågmälda rop på repressalier. Orsaken? Det har sakta, men obevekligt, gått upp för Sveriges samlade ledarredaktioner att Västeuropa är tvåa på bollen. Gasberoendet, Europa importerar 15 procent av sin energiförsörjning från Ryssland, begränsar manöverutrymmet samtidigt som EU på något märkligt sätt förbundit sig att sanera Ukrainas rent ut sagt urusla ekonomi.

Oavsett vad nu Barack Obama säger, hit men inte längre, så väger de orden lätt i sammanhanget. De realpolitiska förutsättningarna för en tyngre press på Ryssland saknas. Tysklands gasberoende , Storbritanniens finansiella marknad och Frankrikes försvarsindustri gör dem inte intresserade av alltför långtgående sanktioner. Och sanktioner som vapen? Trubbigt och overksamt. Iran klarar sig rimligt bra trots nu 35 år av vittgående sanktioner. Sydafrika klarade sig minst lika länge. Kontentan av detta? Så här långt ligger sannolikt inte Fredrik Antonsson långt ifrån sanningen i sin sarkastiska, och helt och hållet fingerade, Facebookdump där Carl Bildt varnar Vladimir Putin för att EU kan komma att sända ytterligare ett brev med argt innehåll. Till mer än så har inte ens ett samlat EU resurser.

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 22.04.38

DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se