Med näsan i vädret

  • Tisdag 27 Maj 2014 2014-05-27
E-post 0

EU-parlamentsvalet visar att Europa är sargat. Sex år av ekonomisk kris har ökat medborgarnas tvivel på unionen som garant för välstånd och trygghet. Tydligast märks det i framgångarna för ytterkantspartier i hela EU skriver Per Gudmundson på SvD Opinion. Gudmundsons avslutning är dock något som borde föranleda en del tankeverksamhet:

EU är för viktigt för att överlåtas till missnöjespolitiker, extremister och soffliggare. Europeiska unionens viktigaste uppgift är nu att återvinna folkets förtroende.

Hur det nu ska gå till. När brittiska UKIP, med sina 31 procent, vill få ut EU ur Europa och franska Front National har fler mandat än hela den svenska delegationen samlat så är det svårt att se relevansen i. Brittiska UKIP:s väljarkår vill dessutom se en än mer radikal politik än UKIP själva visar undersökningar. I övrigt? Dansk Folkeparti nu största parti i Danmark enligt detta valresultat, Sannfinländarna lika stora som de finska socialdemokraterna och polens ”Nya högerparti” med partiledaren Janusz Korwin-Mikke fick 7,6 procent. Janusz Korwin-Mikke är mest känd för att vara Förintelseförnekare samt på fullt allvar vilja bygga om EU-parlamentsbyggnaden till en bordell rapporterar NY Times.

På något sätt så har vi dessutom glömt bort radikalfeministen som försiktigt kramas om av vänstern. Hur någon vid sina sinnens fulla bruk kan ens tänka tanken att ta in ett parti som saknar budget eller ens en finanspolitisk mognad. Detta skall läggas att miljöpartiet är största parti nu, om vi ser till resultatet i EU-valet, i Stockholms Län. Ett parti som om de nu får finanslandstingsrådsposten respektive finansborgarrådsposten i Stockholm definitivt kommer påverka landets ekonomiska politik. Förbifart Stockholm kommer att strykas och även Slussen i Stockholm kan se framför sig ett decennium till av förfall. Slår MP:s finansiellla politik igenom fullt ut på riksplanet med en milskatt för lastbilar på allmänna vägar om 14 kronor per mil, som läggs ovanpå priset på drivmedel som kommer få se höjda CO2-skatter och dieselskatter så kan ingen nykter människa tro på mänskligt liv norr om Dalälven. Men.

Trots det så ska vi inte ta debatten med Fi eller MP av sentimentala skäl, vi grälar inte inom vänstern vilket blev tydligt med Mona Sahlins kommentarer i valvakan. Men. Vilket är tydligt, vi tar inte den reella debatten mot SD av prestigeskäl. Trots att vi har en svetsare som statsministerkandidat som mycket väl vet hur tonerna går vid unika-boxarna i personalrummen på alla Sveriges industrier.

I skymundan av Miljöpartiets braksuccé, Moderaternas kraftiga tapp och Fi:s förutspådda entré i EU-parlamentet är det faktiskt Sverigedemokraterna som är EU-valets stora dolda segerherre. Partiet är näst största parti i 106 kommuner. Det visar en granskning av söndagskvällens valsiffror nedbrutna på kommunnivå Sverigedemokraterna ligger på pallplats i hela 163 kommuner, alltså första, andra eller tredje plats. Jämför detta med Folkpartiet som bara når pallplatsen i 18 kommuner.Med folkpartister tar vi gladeligen debatten på partiledarivå – de är lilleputtar och där vinner vi, vet vi, åtta gånger om tio. Men med det reella hotet med SD position så är vi för fisförnäma enligt renrasiga socialdemokrater. Har jag fått erfara genom uppmaningen att “lägga ner” så sent som igår. Och inte utav vem som helst utan av en av LO:s tyngre opinionsbildare.

Som man sår får man skörda. Partitaktikerna får nu den skörd de förtjänar och dessvärre är det den vi får leva med. Moderaterna backar välförtjänt mot kärnväljarnivåer. Vårt problem är att även vi, socialdemokrater, gör det. Samt. Att andelen socialdemokratiska kärnväljare sjunker med kalendertiden. Vi dör ut om vi inte kan få en samhällsbärande idé att samlas kring.

Om vi, som vill se hela Sverige leva och se en stat som lever upp till allas lika värde, oavsett utbildning, bostadsort, födsel, etnicitet, hudfärg, sexuella preferenser och you name it, så har vi problem nu. Ismerna tar över ett samtal vi andra borde fört sedan länge. Vi är tvåa på bollen. Eller kanske trea. Vem vet….

Men med näsan i vädret går det säkert bra. Precis lika bra som det alltid har gått.

 

 

Irene Wennemo, Dagens Samhälle,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se