Alla håller andan

  • Lördag 24 maj 2014 2014-05-24
E-post 0

Valnytt. Valspurt. In i kaklet. I mailen staplas olika uppmaningar från de respektive partierna till ett sista ryck i mer eller mindre prutt-hurtiga ordalag. Socialdemokraterna har, enligt uppgift, genomfört 400 000 samtal inför valet till EUP vilket är i linje med målsättningarna men samtidigt är stämningsläget något som bäst kan liknas vid lugnet före stormen. Jag själv deltar inte alls, jag ser inte vinsten för mig själv i att lägga de få timmar jag har av ledig tid på detta. Och det är som om samtliga partier håller andan mellan de mer och mer krystade uttalandena. Förtidsröstningen slår alla rekord samtidigt som partierna på flankerna, om man får tro undersökningarna, går starkt framåt. DN utmålar de två statsministerkandidaterna som två stora förlorare. Fredrik Reinfeldt som den som förlorar mest. Frenetiskt samtalande och dörrknackande. Alla maranata-partister deltar, jag såg en som satt hemma och ansåg att den gjorde mest av alla genom att dela länkar i sitt flöde och göra tummen upp stup i kvarten. De sociala medierna fylls med klapp-klapp-gunga-i-takt från alla partier. Helt onjutbart för de flesta men inget som stör de mest, och redan, frälsta. Facebook och Twitter, det nya och offentliga röv-slickeriet. Gillar du inte, eller delar du inte, dina företrädares statusuppdateringar så finns du inte. Inga egna tankar längre, bara happy-happy, clappy-clappy. I  flock. Fullständigt onjutbart för de som har fler hjärnceller än två att tänka med.

Men. Det är inte över förrän den feta damen sjunger. It ain´t over ti´l the fat lady sings. Det finns något under ytan ingen vill tala om.

Bland partiombudsmännen är det  nervöst dessa dagar. Hos en av dem, som Staffan Lindström i Göteborg, blir det uppenbart om på vilken nivå nervositeten ligger. Plötsligt ligger fokus på en av alla dessa –ismer och vänsterut. Feministiskt initiativ har rört om det i den traditionella vänstern och socialdemokratin vet inte riktigt hur detta skall hanteras. Fokus ligger helt plötsligt inte på Fredrik Reinfeld och Alliansen. Inte heller på den egna politiken, Stefan Löfven och socialdemokratin. Det är nervöst när vi måste börja förhålla oss till andras framgångar i vänstervinden istället för att orka stå upp för oss själva.

Men ändock framträder en rad med anomalier dessa dagar. Miljöpartiet är näst största parti – större än Moderaterna – i Novus sista opinionsmätning inför EU-valet i morgon. MP får 15,5 procent av rösterna och Moderaterna 15,0. Ett unikt resultat, enligt Novus vd. Men kommer den stämma? Kommer S nå sitt mål på 25 procent av rösterna? Kommer M kunna behålla alla sina mandat? Räcker C valspurt till eller åker de ur EUP? Mätningarna är osäkra och det går tretton gissningar och spelteorier på varje dussin.

Alla håller andan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se