Bland hermeliner och otyglade vildsvin

  • Lördag 31 Maj 2014 2014-05-31
E-post 0

Just nu pågår Miljöpartiets kongress i Göteborg, sex dagar efter det EU-val där partiet med drygt 15 procent blev Sveriges andra största parti – och segeryran märktes i öppningstalen. Bland sakfrågorna dominerade skolan – och feminismen. I inledningstalet fyllde Isabella Lövin på Gustav Fridolins tal med

–  Vi är störst i Stockholm, vi är störst i Uppsala, Lund och Göteborg. Vi är störst bland de unga, vi är största gröna parti i Europa och vi är större än Moderaterna.

Igår konstaterade ledande miljöpartister som Åsa Romson att med MP politik kommer vissa jobb försvinna men andra skapas. Att MP politik kommer få konsekvenser utanför stadskärnorna är ganska klart då det är främst skatteökningar i transport- och energiförsörjningen som bär deras ökade reformutrymme. Och ja, jag bor i något som kan liknas för glesbygd. Jag har 2,7 mil in till närmaste tätort och hela 11 bussar per dag jag kan välja på från där jag bor. Sista buss, om jag väljer att åka kollektivt hela vägen in till Stockholm och ska ta mig tillbaka, går 19:10. På söndagar 16:10. Och jag bor i Miljöpartiets starkaste fäste, Stockholms län. Men. För att kunna bo kvar är jag beroende av bil, den kortaste sträcka jag då kör är 5,4 mil per dag och kommer för att kunna göra det betala än mer drivmedelsskatter och nya slitageavgifter för de varor som jag måste ta på lastbil. Mitt alternativ? Flytta till en lägenhet på insidan av kollektivtrafikgränsen tätare nätverk. Till en lägenhet som inte finns idag. Bostadbristen i Stockholm är ett ständigt återkommande och eftersatt område. Jobb kommer försvinna, det säger MP själva, och är då förutom att vara SD raka motsats det parti som häller mest bensin på den brasa som föder SD och SvP sympatisörer. Utan att behöva bli granskade för det. För folk i glesbygd börjar nu bli oroliga och ställa sig frågor om det är deras jobb som försvinner och vad som händer då. Inte bara med den egna inkomsten utan även bygdens överlevnad.

Samtidigt med detta grillas Jimmie Åkesson, MP och Fi direkta motsatts, i SR/Ekots lördagsintervju. Han aviserar en kraftigt strypt flyktingpolitik och där är jag inte enig med honom. Flyktingarna från det krigsdrabbade Syrien är nog både en humanistiskt värdefull åtgärd som den är ett genidrag. Dessa flyktingar är bland de bäst utbildade vi sett på länge och i gruppen är idag sjukvårdsutbildade överrepresenterade. Och de behövs i vår vård då vi själva utbildar för få. I dessa kontraster idag så finns det skäl att ställa sig frågan om vad är egentligen värst?

Ett parti med förenklade lösningar och vulgärretorik, som granskas noga och bitvis också blivit hårt ansatta, men som förmodligen inte kommer få särskilt mycket att säga till om eller ett parti som är utopiskt (några skulle säga sinnessjukt), som i princip undgår all kritisk mediegranskning och som efter september högst sannolikt kommer att vara en del av regeringen? Är inte det lite som att noga vakta luckan så att inga katter kommer in till hermelinerna och samtidigt låta en hel hord vildsvin springa in genom köksdörren?

Media granskar Sverigedemokraterna hårt vilket är helt rätt men samtidigt gullar de väl mycket med såväl Miljöparti som Feminister som kommer undan jobbiga frågor. Och om trenderna håller i sig, och det blir som Per Gharton vill, så bildar S regering tillsammans med V, MP och Fi i september i år. Hemska tanke. Då, om inte förr, kommer konflikten mellan stad och land nå nya nivåer.

Vi, och kanske främst media som borde kunna bättre men med sin minst sagt taffliga granskning idag, står vid kattluckan och vaktar så inga hermeliner i form av Sverigedemokrater kommer ens i närheten av maktens boning. Samtidigt har vi lämnat köksdörren till densamma obevakad och öppen så att en hel hjord med vildsvin i form av miljöpartister och feminister röjer runt efter eget gottfinnande.

 

SR,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se