Bollkalle, bliv vid din boll

  • Fredag 9 maj 2014 2014-05-09
E-post 0

Ett inlägg från ”Den sjätte mannen om krönikören Wille Eriksson som öser sitt förakt över den nu frigivne svenske majoren väcker en hel del tankar och känslor. Som före detta officer och kapten inom underrättelsetjänst så känner jag ett kollegialt band med majoren i fråga. Och framför allt en insikt om de trauman och risker som observatörer utsätter sig för. Där visade känslor, som majoren ger uttryck för, faktiskt uppvisar förutsättningarna för en stabil och trygg person. Otaliga är de soldater i FN – tjänst som inte visat upp känslor där priset för det kommer åratal senare. En god vän till mig var en av de första FN-soldaterna som gick in i Srebrenica efter folkmordet på 8 000 personer för dess etniska härkomst. Han visade inget då, inget när han kom hem men idag, 20 år senare, betalar han – och framför allt hans familj priset. Och han är långt ifrån ensam. Alla som vet något om PTS, Posttraumaisk stress, förstår vikten av en snabb bearbetning. Och majoren visar alla tecken på att ha fått en bra handledning och prognosen för honom att komma tillbaka i tjänst är mycket goda. Dessutom mer produktiv än någonsin och mer produktiv än de flesta andra.

Wille Eriksson, Magasinet Paragraf, vitsordar själv att han inte vet ett skit om detta eller det militära. Än mindre om militära operationer eller verksamhet i högriskmiljö. Hans redaktionskollegor kallar honom för avdankat tennisproffs och däri ligger sannolikt Erikssons förmodade nuvarande och framtida talanger.

Avdankade tennisproffs, de som inte når någon högre ATP-ranking, brukar om de inte är alltför socialt inkompetenta sluta sina dagar som tennistränare för knattar eller på någon mer välsituerad Country-club på kontinenten där de tålmodigt försöker lära överviktiga och överåriga damer att få boll-öga-racket att hänga ihop så de kan fjutta iväg en boll mer än fem meter. Däri ligger Erikssons framtid. Inte i samhällskritikerns eller krönikörens.

 

Skomakare, bliv vid din läst. Eller kanske: Bollkalle, bliv vid din boll. Ungefär så Hr Eriksson, och ungefär där bör du sluta dina dagar. Du kan med viss fördel börja redan nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se