Cayennepeppar och Tabasco

  • Fredag 9 Maj 2014 2014-05-09
E-post 0

Härbärget Ria Hela Människan i Jönköping tar inte längre emot bostadslösa EU-medborgare som kommit hit för att tigga. Orsaken är att de blivit så många att platserna inte räcker till. Det är sedan 2012 som det kommit allt fler fattiga personer, framförallt romer från Rumänien, till olika städer i Sverige, bland annat Jönköping, för att tigga. Gunnar Dahlqvist berättar att gruppen växt från att ha varit 4-5-6 personer till att vara ungefär 25 personer i dag.

Om det nu är så att någon partistrateg fått för sig att denna fråga, tiggarna, asfaltsligorna, vägpiraterna, bärplockarna och de andra som för längre eller kortare tid befinner sig i Sverige nyttjande av 90-dagarsregeln som alla EU-medborgare har möjlighet till för att söka arbete, är möjlig att tiga ihjäl i valrörelsen så borde det frågetecknet nu vara uträtat. Det kommer inte att gå eftersom de förväntade reaktionen från frivilligorganisationerna kom tidigare än beräknat. Eller förväntade, de flesta som kan räkna har nog räknat med att de skulle komma men räknekonsten är inte fullt ut representerad i partiledningarna, oavsett parti. Min bedömning var, att likt tidigare år, att mättnaden i de system som frivilliga välfärdsorganisationer utgör skulle komma i samband med skiftet juni-juli då bär- och svampplockarkulmen nås. Nu kom den redan i maj. I god tid innan valet till EU-parlamentet. Med hela 17 dagar kvar. På måndag, när det är 14 dagar kvar av valrörelsen – i spurten – så kastas nu 25 romer ut på gatan. Vart de tar vägen, och fler med dem, kommer påverka den lokala opinionen radikalt.

Vi kommer nu gå in i en politisk supersommar som kommer utvecklas precis som våra företrädare har sett till att skapa den. Taktikerna, kanske främst de politiska tjänstemännen och PR-byråerna, menade säkert väl från början bakom skrivbordet men verkligheten stämmer inte längre med kartan. Genom att blunda, se bort eller till varje pris undvika ämnena och därmed tro att de försvinner av sig själva. Händelseutvecklingen i Jönköping bevisar härmed motsatsen och vi kommer nu se en valrörelse som kommer gå från att vara präglad av meningslös mittfältsgnuggning som mest är mellanmjölk med O´boy till att bli en något starkare brygd, kryddad med cayennepeppar och tabasco.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se