Desperation och vänsterspöken

  • Söndag 4 maj 2014 2014-05-04
E-post 0

Vänsterspöket är temat för Anna Dahlbergs signerade ledare i Expressen idag. Desperationen över Alliansens tillkortakommanden löper som den enda röda tråden genom de åtta punkter som hon anger som skäl för att inte rösta på S eller MP i valet 2014. Åtta punkter som var och en för sig klingar lika falskt som påfallande ofta ihåligt och artikeln kom tidigt i år. Denna form av artiklar brukar vara reserverade för en valspurt då ren skrämselpropaganda, ofta utan saklig grund, är de verktyg som rycks fram likt kaninen ur hatten. Att läget är desperat, och att Alliansens PR-byråer kommer fokusera vid person istället för politik blir tydligt med inledningen där hon ifrågasätter Stefan Löfvens kapacitet på ett personligt plan och jämför då med nuvarande och tidigare statsministrar.

Jämförelsen har sina poänger men Dahlbergs minne är lika bra som kort. Hon nämner inte med ens en harkling i vilket skick Sveriges finanser befann sig i efter ministären Bildt och inte heller hur Fredrik Reinfeldt har vänt ett överskott till ett underskott där han och hans finansminister lånat till skattesänkningar samt rustat ner försvaret till en anorektisk nivå. Allt för att de dynamiska effekterna ska få fart på ekonomin. Dynamiska effekter som låter vänta på sig. De är inte ens vid horisonten om vi får tro Konjunkturinstitut och andra mer vederhäftiga och pålitliga bedömningar.

Det går så långt att Dahlberg drar in utrikespolitik i resonemangen. Inget val har någonsin vunnits på det området men att hon drar fram Carl Bildt ur hatten måste kommenteras på något sätt. Det är ingen hemlighet att Ledarsidorna.se har ett kritiskt förhållningssätt till socialdemokratin och att en av de företrädare som fått känna på det är den utrikespolitiske talespersonen Urban Ahlin. Men. Dahlberg är i det avseendet ute i ogjort väder. Ahlin är en av de få svenska politiker som kan Östeuropa på sina fem fingrar. Och kan det området i allt väsentligt på minst samma nivå som Carl Bildt. Det som talar för Ahlin i detta avseende är att han på ett helt annat sätt är oberoende av gamla band. Band som bland annat innefattar optioner i Vostok Nafta för att bara nämna något om vad vår nuvarande minister har i sin historiebok.

De borgerliga börjar bli desperata. Och desperatast av dem alla idag är Expressens ledarskribent Anna Dahlberg.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se