Det är något speciellt med gröna partier

  • Torsdag 22 maj 2014 2014-05-22
E-post 0

Annie Lööf, ordförande för Centerpartiet och dessutom Näringsminister i regeringen Reinfeldt II uppmanar till bojkott av danskt fläskkött inom skolan och vården rapporterar bland annat SR/P1. En rätt remarkabel åtgärd som kan ifrågasättas ur fler aspekter. Det är tämligen unikt att en frihandelssinnad näringsminister i ett EU-land uppmanar till handelsbojkott mot ett grannland som dessutom tillhör samma frihandelsområde. Att kvaliteten på köttet är sämre i den danska massproduktionen är en sak men någonstans så brister Lööf i sin konsekvensanalys. Likt hennes gröna kusin på andra sidan blockgränsen, Miljöpartiet gör. De resonerar i dessa termer exakt lika naivt och verklighetsfrånvänt.

Svenskt normalproducerat kött är dubbelt så dyrt som det danska och det ekoproducerade tre gånger så dyrt som det danska. Vad Lööf nu gör är något som faktiskt är lite konstitutionellt tveksamt samtidigt som det sannolikt inte rimmar med andemeningen i Lissabonfördraget. Hon intervenerar i de kommunala budgetarna. Om nu den offentliga välfärdens kostnader ökar med det dubbla för att vi skall gynna, på näringsministerns uppmaning, svensk livsmedelsproduktion så kommer andra verksamheter i den offentliga förvaltningen tvingas dra ner på ambitionsnivåerna. Och det vet de flesta att den andra vägen, höjda skatter, är inget som faller dagens näringsminister på läppen direkt.

Det finns med andra ord skäl för de flesta att ifrågasätta relevansen i Lööfs utspel. Sannolikt vill de flesta gynna den lokala livsmedelsproducenten men till vilket pris? Ett nedlagt bibliotek? Glesare kollektivtrafik? Längre dagis- och vårdköer? Större barngrupper? Fördyringen skall betalas vilket vare sig Lööf eller det andra gröna alternativet MP hostar om med ett ord och då har vi inte berört de gnisslingar som nu uppstår när en svensk näringsminister intervenerar med nationalistiska förtecken i Lissabonfördraget.

Det är något visst med gröna partier ändå. De vill så väl men det blir så fel på alla ledder.

 

Antingen vet Lööf vad hon gör. Eller inte. Mest sannolikt inte.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se