Ett experiment i extremism

  • Torsdag 1 maj 2014 2014-05-01
E-post 0

Arbetarrörelsens dag, den första maj, kom att domineras i media av Svenskarnas Parti, SvP, i medierapporteringen. I detta sammanhang är professorn i filosofi, Torbjörn Tännsjö, artikel på SVT Debatt sannolikt den mest relevanta. Tännsjö menar att nynazister bör bemötas med tydliga politiska alternativ, inte genom angrepp på deras demonstrations- och mötesfrihet. Vänstern bör formulera sin egen politik snarare än att vara fixerad vid nynazister och sverigedemokrater. Tännsjö vrider om kniven rejält han skriver

Och oavsett valet av medel så är målet detsamma: det ska inte få finnas några nazister på ”våra” gator.

Denna paroll, ”Inga nazister på våra gator”, som förenar motdemonstranterna är obehaglig. Den är bara en i en rad av slagord, som alla anspelar på vikten av ett ”rent” samhälle. Mot deras ”judefria” samhället ställer vi det ”nazifria”. ”Rök ut den bruna pesten”, säger vi. Underförstått: mot deras gaskamrar ställer vi våra. Nazister är ”skit” som ska ha skit. Och första maj är ”vår” dag, ingen annans.

 Så låt oss göra ett litet experiment genom att ta Jimmie Åkessons debattartikel från 2009 i Aftonbladet och bara byta ut några ord. Då blir det rätt tydligt hur nära den antifascistiska rörelsens retorik och praktik ligger den neofascistiska eller den som Sverigedemokraterna står för. Detta är ett utdrag av Jimmie Åkessons ursprungstext:

Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år. 

 Vi inleder experimentet att byta ut ordet ”muslim” till ordet ”jude” och “Sverigedemokrat” till “antisemit” för att visa på textens retoriska koppling bakåt i tiden om vi bara byter ut två ord:

Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den judiska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en judisk majoritet.

Som antisemit ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år. 

Obehagligt, eller hur? Nu byter vi ut muslim mot fascist och Sverigedemokrat mot antifascist:

Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när fascisterna om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en fascistisk majoritet.

Som antifascist ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år. 

Ledarsidorna.se vill med detta lilla experiment visa hur nära dessa grupper ligger varandra i retorik och tankemodeller. Den ena ren, den andra oren. Oavsett vem du frågar. Hur den mest inbitne antifascist i sin praktik blir exakt likadan som hans eller hennes värsta fiender. De är varandras spegelbilder när det kommer till värdering av andras åsikter och preferenser. För att lätta upp stämningen något så gör vi en sista resa tillsammans där jag byter ut muslimska befolkningen mot amerikanska hamburgerrestauranger och dess synonymer.

 

Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när de amerikanska hamburgerrestaurangerna, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en majoritet av amerikanska hamburgerrestauranger.

Som matälskare ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.

Inalles:  All form av extremism bottnar i samma elitistiska människosyn där de egna preferenserna, oavsett slag, alltid är ädlare än andras. Fascism möts inte med samma medel och mynt om vi ska nå effekt, det enda botemedlet – om uttrycket skall användas – är reell politik. . Istället för att skandera vilka jag inte vill se på våra gator och i vårt offentliga rum vill jag istället fokusera på vad jag vill se.  Som Jens Stoltenberg sade vid en av alla dessa minnestal efter Utöya, jag vill se inkludering och kärlek. Jag vill se jobb och välfärd åt alla. Oavsett vad de tycker, vad de tror på, vilken etnicitet eller religion de kommer ifrån  eller vad de arbetar med.

 

 

 

 

 

SVT Debatt,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se