Ett ogästvänligt klimat

  • Lördag 31 Maj 2014 2014-05-31
E-post 0

Miljöpartiet vill väl men politiken hänger inte ihop. Så avslutas DN osignerade huvudledare idag. Få saker är så tydliga som när vi börjar granska de olika partierna att Miljöpartiet har en gräddfil i media. I Resumé presenteras MP kampanjgeneral Emma Rung som ett ungt, begåvat stjärnskott och som i allt väsentligt kammar medhårs. Resumé är i och för sig en branschtidning som inte har någon granskande funktion, mer ett skyltfönster i klubben för inbördes beundran bland PR-gurus och reklamfolk. Det klientel som är överrepresenterat på hippa Södermalm i Stockholm vilket även slår igenom i valresultat och opinionsundersökningar. På Södermalm bryr väljarna sig inte nämnvärt om livet utanför Stockholms stadskärna. De är sig själva närmast.

Piteåtidningens ledare ansluter till detta ur ett annat perspektiv. Sverigedemokraternas framgångar utanför just storstäderna. Det är ett kluvet land som framträder men Piteåtidningen missar lite i sin analys. Valet till EUP visade dessvärre att SD inte bara växer i glesbygd, resultatet visar att nya väljargrupper attraheras av dess mycket förenklade budskap. På Östermalm attraherades sex procent av väljarna. Södermalm, det förment hippa och på ytan bohemiska attraheras av MP emedan SD sakta äter sig in i överklassens Östermalm. Det är inte bara Sverige som är delat, Stockholm visar tecken på detta med.

Men åter Miljöpartiet. Att de föreslår skattehöjningar på 17 miljarder kronor är en sak, desto allvarligare är dock skatternas utformning vilket få journalister mäktar med att förklara konsekvenserna av. Höjd CO2-skatt, milskatt för lastbilar på 14 kronor per mil att läggas ovanpå höjd dieselskatt kommer det göra omöjligt att bo utanför stadskärnorna. Om vi sedan lägger till att två kärnkraftreaktorer skall tas ur drift senast 2018 kommer svensk tillverkningsindustri få uppleva ett dödande hugg. Tillverkningsindustrin svarar för ungefär 20 procent av det svenska näringslivets förädlingsvärde som räknas in i bruttonationalprodukten, BNP. Industriproduktionen utgör därmed en mycket viktig del av svensk ekonomi. Några av de viktigaste branscherna finns inom den klassiska basindustrin: stål-, kemi- och skogsindustrierna. Med Miljöpartiet vid det finansiella rodret skulle allt mänskligt liv norr om Dalälven upphöra. Men vad är väl det värt när man som sann miljöpartist kan njuta av en ekologisk pilsner i solen på en av uteserveringarna på Nytorget eller nere vid det hippaste av allt, Hornstulls strand.

Internt socialdemokratin är det inte opportunt eller speciellt populärt att kritisera Miljöpartiet dessa dagar. Som om det förestående äktenskapet i form av en regering skulle ge Miljöpartiet fribrev från kritik. Sådana försök till intern censur och åsiktslikritning är djupt odemokratiska och direkt samhällsfarliga på längre sikt. Miljöpartiet går dessutom på tvärsen mot mycket av vår egen politik och om nu de som tycker att vi skall hålla inne med den berättigade kritik mot Miljöpartiet som finns så kan det vara värt för dem att börja fråga sig om det inte är bättre att då byta parti istället. Så de befinner sig på rätt ställe från början.

Miljöpartiet rider på en gulle-gull våg nu. Och de lär göra det ett bra tag till för trots vad DN skriver så är signalen i Resumé mycket viktigare. Miljöpartiet har hela PR-branschen med sig och bara det är värt miljoner för dem. En bransch som inte bryr sig nämnvärt om det mänskliga livet norr om Dalälven. Med Miljöpartiets politik så kommer det området utvecklas till en öde och mycket ogästvänlig plats att bo på.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se