Jag röstar för….

  • Fredag 9 Maj 2014 2014-05-09
E-post 0

Expressens Ledare tar idag upp EU-valsdebatten i Riksdagens kammare. För de som följde den så är omdömena positiva. Nerv, känsla och engagemang är ord som präglar eftermälet vilket är positiva signaler för demokratin. Desto mer nedslående är dock Aftonbladets nyhet över det förväntat låga valdeltagandet i årets val samt Mikael Dambergs politiska ålning kring formuleringarna i Socialdemokraternas valmanifest. Formuleringar som kan tolkas som att vilja införande av en skatt på europanivå. Att tolka detta på det sättet är lite som att läsa Bibeln som hin håle läser den men Damberg ålade och hasade sig ur den tolkningen. För denna gång. Fler attacker är dock att vänta.

Själv går jag och röstar idag. Med en kluven känsla. Sedan jag för första gången fick rösta, 1982, har jag alltid känt en entusiasm för att lägga min röst. Detta är första gången på 32 år som jag känner en meningslöshet. Jag är moraliskt förbunden att rösta på det parti jag är medlem i, skam vore något annat. Jag är dessutom moraliskt förbunden att rösta då jag bedriver politisk opinion, att då inte rösta skulle allvarligt urholka mitt förtroende. Jag röstar. Jag vill se ett annat, mindre federativt, Europa. Men det är ett budskap som egentligen alla partier förutom det mer rabiata Folkpartiet vill se om vi nu går igenom de olika manifesten. Därav känslan av viss meningslöshet.

Men röstar gör  jag trots den bristande entusiasmen och jag har kommit fram till, för att motivera mig själv att ta mig till den lokala petroleumförsäljarens lokaler, som i tre veckor nu är vallokaler, att jag nu faktiskt vet vad jag röstar för. Jag röstar för alla de som inte kan lägga sin röst. Som lever i andra statsskick. Med dessa i åtanke röstar jag idag. Jag röstar på Socialdemokraterna, utan att kryssa någon, av de moraliska skäl jag anfört. Det innebär som sagt inte att jag röstar för dem, utan på dem.

Och varför då kan någon fråga sig. Tja, i alla demokratier så är det sällan det parti eller krafter som står för demokratiska grundvärden som vinner den aktuella demokratins sista allmänna val. Det blir uppenbart när vi ser hur Hitler manövrerade sig till makten i Tyskland och idag gör bland annat Sentio Research bedömningen att högerextrema partier, med en högst tveksam inställning till såväl ett fredens Europa som demokrati, kommer ta en fjärdedel av platserna i Europaparlamentet. Ett parlament som aldrig varit så mäktigt som nu.

Jag röstar inte för Socialdemokraterna utan på dem. Jag röstar för att hävda min demokratiska rätt och för alla de som inte får eller kan lägga sin röst. Med dem i åtanke lägger jag min röst. Samtidigt som jag passar på att tanka bilen och handla lite mjölk, en syssla som för mig personligen känns mer angelägen, begriplig och vardagsnära.

Så långt har det gått.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.