“Jag släpper ut mitt hår mot nazismen”

  • Lördag 24 Maj 2014 2014-05-24
E-post 0

Valrörelsen går nu in i sina sista förtvivlade timmar. Alla anställda är beordrade ut på gator och torg och de flesta som står på höstens listor har motvilligt släpat sig ut i spurten. När jag följt min egen arbetarekommuns trägna kamp kan jag konstatera att det bara är oppositionsrådet och arbetarekommunens ordförande som alltid är ute, från de övriga på listorna är det rätt tomt. Bullbak och trädgårdsskötsel är bra mycket mer intressanta sysslor än valarbete. Trots att de söker ett förtroende i höstens val.

Själv? Jag gör ingenting. Förutom att irriteras över Facebookuppdateringar, den ena dummare än den andra. Begåvningen är direkt proportionell i förhållande till antalet timmar som återstår av valrörelsen. Ju kortare tid, ju pundigare uttalanden. Den mest korkade som flimrade förbi nyss i flödet var en Instagrambild och en kommentar i tråden att ”Jag släpper ut mitt hår mot nazismen”. Likt sagans Rapunzel. Om den åtgärden är den enda återstående, att släppa ut håret, mot nazismen och Sverigedemokraternas tillväxt, som den personen har är det i sig en förklaring till varför extremerna växer. Det är inte #neverfogettovote och att släppa ut håret mot nazismen som bygger framtidens samhälle och stillar oron i samhällskroppen och jag ser därmed mörkt på höstens val och innevarande valspurt där bara ett parti ser ut att ha utnyttjat dagens politiska klimat till fullo. Jimmie Åkesson avslutar SD valspurt mitt i Stockholm, på Norrmalmstorg. Platsen vald med omsorg sannolikt då det finns gott om utrymme i angränsande Berzelii Park och Kungsträdgården samt med Stockholms Synagoga i direkt närhet för allehanda motreaktioner. Den tillställningen kan, med den infrastruktur som finns runt platsen, bli alla journalisters tidiga julafton och polisers mardröm.

”Jag släpper ut mitt hår mot nazismen”.

Så urbota dumt och spelar bara högerextremerna i händerna i förlängningen. De, de högerextrema, spelar på väljarnas oro inför framtiden och vi, som vill annat, har från våra mer tydliga profiler bara sådana klyschor och lite nyckelskrammel att svara med. Ingen folkbildning, ingen reell politik. Bara släppa ut håret, sådär lite frigjort, och skramla lite med nyckelknippan när Jimmie Åkesson säger att de tynande resurserna i välfärden är invandringens fel. Och det märkliga är att nyckelskramlarna, nu med utsläppt hår, tror på fullt allvar själva att detta räddar Sverige mot högerextrema.

Med denna valrörelse som erfarenhet så vet jag hur jag ska planera nästa. Nästa valrörelse, i september, så stänger jag sannolikt ner Ledarsidorna.se sista veckan och tänder upp den först på valdagen. För så som valrörelsen nu utvecklas så har den ingenting med politik att göra längre, de politiskt intresserade har redan fått mer än nog och redan röstat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.