Jimmie Åkessons skuld

  • Fredag 16 maj 2014 2014-05-16
E-post 0

Fler och fler börjar nu ifrågasätta såväl det demokratiska i att störa ut Sverigedemokraternas valaktiviteter som det effektiva i det. Adam Cwejman, Timbro, gör ett veritabelt lustmord på aktivistsidor som ”Inte rasist men” och kulturens Henry Bronett levererar en lysande satir på sin egen hemsida. Det finns nog en och annan som känner igen sig i det de bägge beskriver, var och en på sitt sätt. Cwejman konstaterar sorgset att de politiska partierna ser ut att återupprepa precis varenda misstag som gjordes 2010 när SD till slut kom in i riksdagen.

Ledarsidorna.se har invänt mot detta från början och trots att frågan rests ett antal gånger om hur effektivt nyckeskramlandet ,visslingarna, buropen, tårtningen och vandaliseringen av valmaterial varit och trots upprepade frågor inte fått något begripligt svar på var och när den taktiken kan noteras på Sverigedemokraternas utvecklingskurva. Uppenbarligen så arrangerar inte nazister torgmöten i Nyköping längre men SvP har fått synlighet i hela landet istället som konsekvens av nyckelskramlandet och att vända ryggen till. Från att bara ha ställt upp i två kommuner i valet 2010 kommer de i år ställa upp i mellan 30 och 40. Och handen på hjärtat nu:

Om att vända ryggen till, nyckelskramlande, burop, vandalism och sällsynta inslag av politiskt våld är det enda vi kan möta Sverigedemokraternas och Svenskarnas Partis ideologi och politik med så har vi som vill annat sannolikt redan förlorat både valet 2014 och 2018. Kan vi inte möta detta med en ideologi som väljarna tycker är bättre samt en politik som stillar väljarnas oro mer effektivt så förtjänar vi inte att vinna de väljarna som trots allt finner Åkessons locktoner och förenklande lösningar mer attraktiva. Ideologi och politik möts bäst, och mest effektivt, med en bättre ideologi och en bättre politik som tar väljarnas oro på allvar. Som ser väljarnas vardag och helst av allt befinner sig i den.

De som trots allt framhärdar att nyckelskramlandet och tårtningar är effektivt mot högerextremism är svaret skyldig. För exakt när, vid vilken tidpunkt, kan vi avläsa dess effekter på Sverigedemokraternas utvecklingskurva? De ser nu ut att gå från noll till två mandat i Europaparlamentet och om jag skulle vara Jimmie Åkesson så skulle jag nog känna igen mig i Adam Cwejmans slutord:

”Aldrig har ett så litet parti haft så många att tacka för så mycket”.

Åkesson har alla skäl i världen att sända ett tack till alla nyckelskramlare och tårtare. Han står helt enkelt i skuld men förvänta er inte att han kommer betala av den.

 

 

 

SR, DN, Adam Cwejman, DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se