Klappa-klappa-klappa-klappa

  • Söndag 25 maj 2014 2014-05-25
E-post 0

Det blåser extrema vindar över Europa ikväll. Trots att förtidsrösterna sannolikt inte kommer hinna räknas under kvällen så står det klart att Moderaterna klappat igenom fullständigt och att valets obestridliga segrare är Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokarterna. På ett europeiskt plan är högerextrema och nationalistiska partier de som nu ser ut att sätta dagordningen.

Om moderaternas partisekreterare Kent Persson har jobbet kvar, som ansvarig för partiorganisationen och främst valorganisationen, på fredag måste i sådana fall betecknas som en sensation. Hans nyhetsbrev under kvällen konstaterar att M nu lagt valorganisationen och att valresultatet inte kommer belasta dem i höstens val. Persson slår därmed svensk politiks stora driftkucku i dessa avseenden, Ibrahim Baylan under hans tid som partisekreterare och hans prestation på valnatten 2010, med hästlängder. Av alla trianguleringar som moderaterna gjort av socialdemokratin är det endast denna, partisekreterarens verklighetsflykt, där kopian överträffar originalet.

Skärmavbild 2014-05-25 kl. 22.45.37

Men det finns något som skaver. Aldrig har vi socialdemokrater haft en sådan effektiv valrörelse och aldrig någonsin tidigare ”har det känts så bra”. Om jag hade trott på allt som skrevs om våra aktiviteter och vilken respons de fått på sociala medier så borde faktiskt allt annat än ett resultat på lägre än 65 procent vara underkänt. Nu blev det, när runt 90 procent av rösterna räknats, 24,7 procent. Långt ifrån den känsla mina dörrknackande frälsta partikamrater försökt ge mig intrycket av. Och. Jag är besviken faktiskt. För antingen ljög dom medvetet eller så var det rena och skära glädjesiffror som rapporterades in. Och glädjesiffror har vi inte någon nytta av. Rapporterna på sociala medier hade något Juholtskt över sig, stämningsläget ser ut att ha överdrivits rejält och jag utesluter inte att valledningen hamnat i en situation då de fattat beslut på fel information.

Det blåser olika vindar nu. En extrem högervind i Europa och en lika extrem vänstervind i Sverige. En vind som socialdemokratin inte kan fånga upp alls och sannolikt är det så, som Tomas Ramberg på SR/Ekot konstaterar, att socialdemokratin betalar mittfältsgnuggningens pris samtidigt som väljarna nu helt och hållet tröttnat på moderaterna

Och titeln på inlägget? Finns många men det får bli något som spelar på de två stora frågetecknen i svensk politik. S och M. Det ena luras av sina egna medlemmars ”klapp-klapp-gunga-i-takt” och den rent utsagt vilseledande interna rapporteringen samt det andra klappar ihop fullständigt. Och dessa två partier, mina vänner, är de som slåss om statsministerposten.

Peter Högberg, SvD, DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se