Kou ack ack ack

  • Onsdag 7 maj 2014 2014-05-07
E-post 0

Peter Wolodarski och Johan Croneman, bägge DN, reagerar på det tama debattklimatet. Wolodarski menar att vi får de lama debatter vi förtjänar och pekar särskilt ut Socialdemokraternas försiktighet efter Juholts yviga stil som en viktig faktor varför debatter och annat är så urvattnat medans omvärlden står på randen till allt möjligt elände. Han träffar inte riktigt målet men det gör Johan Croneman som pekar på hur bland annat Mats Knutsson, SVT, gått och blivit ett med etablissemanget och vars debattledarroll egentligen bara går ut på att kamma partiledarna medhårs. Artig, ständigt leende och långt borta från väljarnas vardag även han. Debattledare och partiledare dansar en stillsam ringdans, hand i hand, som mest liknar den vi dansar på midsommarafton till tonerna av

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.


Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.


Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.


Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.


Kou ack ack ack, kou ack ack ack,


kou ack ack ack ack kaa.


Kou ack ack ack, kou ack ack ack,


kou ack ack ack ack kaa.

Det är just detta som kommer återspeglas i såväl valresultat som valdeltagande. Ingen skall bli förvånad över om valet till Europaparlamentet kommer visa upp historiskt lågt valdeltagande och ett valresultat som kommer ta de flesta på sängen. För exakt som Croneman konstaterar finns det ett annat politiskt samtal som pågår samtidigt med de stunder av kvällsmys som pumpas ut i media. Ett polariserat samtal, ett samtal som ibland har inslag av våld eller hot om våld. Ett allt oförsonligare samtal. Samtidigt som Europas östra delar har länder som står inför kollaps i form av Ukraina eller där det inrikespolitiska klimatet präglas av etnisk förföljelse. Sommaren 2014 uppvisar i mångt och mycket samma stämningslägen och händelseutveckling som Europa genomlevde för lite drygt 80 år sedan.

Partistaberna, i varje fall den moderata och den socialdemokratiska, dansar nu runt midsommarstången tillsammans med journalister, debattledare och de flesta av sina politiska motståndares motsvarande. Endast tre partier deltar inte i denna tragiska ringdans denna, om det vill sig illa, sista sommar supervalåret 2014. De tre partier som vill annat, som insett att under ytan så pågår något i samhällskroppen som börja likna mer och mer frustration, är Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna. De är inte med i ringdansen men de deltar inte heller i de rörelser som finns i utkanten av midsommarängen. De som firat midsommar i Leksand vet vad som menas med det, ett midsommarfirande som innefattar allt. Från idyll till de traditionella slagsmålen.

Det är dags att börja vakna till liv nu och sluta taktisera och kamma medhårs. Konflikterna finns under ytan och genom att spela ner dem eller låtsas som de inte finns leder bara till att de växer ytterligare. Detta, det som kan bli den sista sommaren vi upplever av fred och försoning i mellanmjölkens land. Där, precis som i midsommardansen, såväl partiledningar som debattledare verkar vara just som små grodor. Utan öron sjungandes samma, för väljarna, obegripliga refräng.

Kou ack ack ack.

 

DN (PW), DN (Croneman)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se