La Voix

  • Lördag 10 Maj 2014 2014-05-10
E-post 0

Malena Ernman, mezzosopranen som kom att ställa upp i Eurovision Song Contest med ”La Voix”, skriver idag en debattartikel i Aftonbladet som samtidig som den tar tag i läsaren säger det enda rimliga. Att vi borde ha råd att ta emot flyktingar och inte döma någon efter sitt etniska eller kulturella ursprung. Som humanist är det omöjligt att argumentera emot Ernmans position, det är den enda moraliskt och etiskt rimliga. Men. Ernman skriver från sitt perspektiv, uppvuxen i ett svenskt medelklasshem och yrkesverksam på världens operascener som hyllad stjärna. Perspektivet, och när hon beskriver att vi borde ha resurser nog för att mätta alla munnar, baseras på just där hon står. För Ernman själv är inte verksam där resurserna är som knappast eller precis räcker till. Eller i avfolkningsbygder där arbetstillfälle efter arbetstillfälle försvinner, busslinjer dras in och livsmedelsbutiker tvingas lägga ner. Det är inte Ernmans vardagsmiljö direkt och det är i den miljön som nu främlingsfientligheten växer starkast. Det är i den miljön som Jimmie Åkessons ord om ”import av bidragstagare” har lättast att slå rot. De som ser hoten mot sin existens torna upp sig och faller för enkla förklaringsmodeller. Lika enkla som Ernmans egen position mot främlingsfientligheten.

Malena Ernman, la voix, kommer behövas för att förstärka den humanism som Sverige så väl behöver. Men. Hon måste, för att kunna bidra till att motarbeta den tilltagande främlingsfientligheten, visa en mycket bättre förståelse för vilka mekanismer som skapar det hon avskyr så mycket. De ökade klyftorna, den allt större osäkerheten om jobbet finns kvar, pensionen räcker till, Konsum-butiken finns kvar nästa år eller om det kommer dras in ytterligare bussturer. Malena Ernmans röst, efterlängtad i debatten, är lite för svag och intetsägande. Det måste till mer för att hejda vågen och vända opinionen. Att säga det hon säger kan vem som helst med ett hjärta göra men att adressera orsakssambanden är en svårare nöt att knäcka. En nöt som vi andra ägnat år till emedan hon rest runt som operasångerska på världens stora scener.

Med detta sagt så välkomnar Ledarsidorna.se Malena Ernman in i leken. Det är rätt hårda tag bitvis men hon ger intrycket av att vara rätt tålig. Hennes bidrag som person är välkommet och utan att förminska hennes ambition och patos, som glöder, så finns en önskan att ta hon lämnar den värld hon lever i till vardags tar steget vidare och adresserar orsakssambanden i andra delar av samhället. Vi har näämligen tillräckligt många som säger det Ernman säger men som inte gör något när strålkastarna sedan släcks. Vad vi behöver är fler som går ner i verktygslådan och börjar jobba på riktigt och driva opinion mot orsakssambanden. Ernman har såväl hjärna som hjärta på rätta stället. Vi välkomnar alla hennes nästa steg ner i verktygslådan. Hon, och många till, kommer behövas där. Göra mer än att bara ropa efter mer humanism. Om hon gör det, kliver ner ett snäpp eller två där verkligheten är annorlunda, så kan vi alla bli starkare i våra röster.

La Voix.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se