Lackmustestet

  • Lördag 17 maj 2014 2014-05-17
E-post 0

En vecka kvar av valrörelsen till EUP och opinionen är fortfarande osäker. Ett val som valet till Europaparlamentet har historiskt haft lågt valdeltagande varför resultatet inte alls behöver stamma med de redovisade siffrorna. Hur det till slut blir vet vi först om drygt en vecka men trenden verkar stå sig och fler och fler konstaterar nu att valet till Europaparlamentet är mer ett lackmustest på inrikespolitik än det handlar om Europapolitik. Journalisten Karin Eriksson, DN, gör ett bra reportage om detta i gårdagens nyhetsflöde.

Följer vi detta lackmustest så slår många profetior som avgivits sedan 2012 in men inte med full kraft. Socialdemokraterna backar i varje fall inte om undersökningarna står sig och vänder en negativ trend. Det ser faktiskt ut som valstrategen Jan Larssons linje, med ett mål på ett valresultat på för socialdemokraterna ynka 25 procent var en klok strategi. Hade ribban satts högre hade domedagsstämningen slagit klorna i ett parti som, på sina håll, fortfarande på fullt allvar tror att de är ett 45-procentsparti. De dagarna är borta nu men för Jan Larsson är det viktigt att kunna visa på en vänd trend och att uppsatta mål nås. Sådant kan ge självförtroende nog att för att nå nästa mål, 35 procent i valet till riksdagen för att kunna bida regering.

En annan trend som är tydlig är att bland småttingarna så är det extremerna som vinner mark. Piratpartiet är inte helt uträknat vilket är förvånande men sedan vinner Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna mark på moderaternas, folkpartiets och centerpartiets bekostnad. Tappar centerpartiet sitt enda mandat i Bryssel så är det sannolikt preludiet till det folkrörelsepartiets svanesång om vi ser valet som ett lackmustest. Vad Maud Olofsson inledde med sitt partiledarskap kommer då eventuellt avslutas med Anni Lööf vid rodret i sin färd in i den eviga vilan där C i sådana fall gör sällskap med partier som Hatt- respektive Mösspartiet som är döda sedan länge. Alla partiers början och slut har samma startpunkt, noll procent i stöd och det gäller alla politiska partier. Ingen kommer undan den demokratiska evolutionsläran. Det enda som motiverar ett medlemskap i Centerpartiet är idag en möjlighet att få vara med och dela på dödsboet i form av Europas största partikassa.

Om nu resultatet står sig, och om den europeiska trenden håller sig, så kommer EU-parlamentet att ha mellan 20-25 procent nationalistiska partier i bänkarna och detta kommer sannolikt ge avtryck i sommarens debatt. Hur den kommer te sig är idag höljt i dunkel. Om de etablerade politiska partierna kommer kunna börja prata med väljare om deras oro för framtiden eller om vi kommer se mer av nyckelknippeskrammel och platta one-liners vet inte någon med säkerhet. Blir det den senare varianten så kan nog resultatet av valet till EU-parlamentet bli samma som det vi kommer se i det senare Riksdagsvalet.

Inalles: Jan Larssons valplan visar sig mer och mer både realistisk och klok vilket bådar gott för socialdemokraterna. Men. Detta förmörkas av de vindar som blåser på kanterna och som kan göra tredje veckan i september i år till en veritabel mardröm för alla inblandade utom en.

 

 

SR, SR, Socialdemokraterna,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se