Nazist! Fascist! Sexist!

  • Tisdag 20 maj 2014 2014-05-20
E-post 0

I skrivande stund återstår 120 timmar av valrörelsen i valet till Europaparlamentet. Förutom att i praktiken samtliga borgerliga ledarsidor tappat fotfästet så råder samma yttringar från en del vänsterdebattörer i allmänhet och dessvärre har dessa haft en påverkan på socialdemokratin i synnerhet. Nyhets- och debattflödet tyder på en nervositet och desperation som sällan skådats. Valrörelsen har upphört att handla om Europa.

Göran Greider gör i Metro en observation som är nog så viktig, att en ny folkrörelse mot antifascism håller på att sprida sig. Att vända ryggen till som markering. Väl så, men Greider gör en alltifrån heltäckande eller ens speciellt genomtänkt analys. Sverigedemokraterna är idag det parti som i media och av de övriga partierna ständigt utmålas som fascistiskt eller i vissa fall nazistiskt. Vi kan dessutom anta att Jimmie Åkesson och Björn Söder står utanför den tysta överenskommelse om politiska reträttposter efter att den aktiva karriären är över. Vare sig Åkesson eller Söder kommer kunna räkna med att bli generaldirektör för Riksgälden vilket blev Bo Lundgrens reträttpost efter att ha förlorat partiledarposten. Ingen av dem kommer kunna räkna med att bli ambassadörer i mer eller mindre meningslösa uppdrag likt andra tidigare partiledare som folkpartisterna Ullsten och Leissner. Det torde inte vara förvånande för någon utrustad med en hjärna med fler än två fungerande celler om denna exkludering inte skulle föda en hårdförhet bland förtroendevalda Sverigedemokrater. Har du kommit ut som Sverigedemokrat så kommer du ha svårt att nå några högre ämbeten än de som hamburgerkedjor kan erbjuda vid stekbordet, kompostkvarnen eller fritösen. Det finns en kultur, som Greider pekar på, att vända alla dessa ryggen. Det kommer förr eller senare yttra sig i en lika farlig som hårdför motreaktion. Om en människa vet att han eller hon alltid kommer mötas av vända ryggar och förakt av det etablerade samhället, vad skall han eller hon med samhället till? Med ryggen vänd emot så ser vi inte vad dessa tänker ta sig till och kan då räkna kallt med en och annan mer eller mindre behaglig överraskning.

Detta leder till att behöva kommentera två av socialdemokraternas utspel idag. Stefan Löfven och Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson och aspirant på att bli minister, låter förstå att socialdemokraterna avser straffbelägga nazism i svenska skolor. Hedervärt, men var det så genomtänkt? Att Baylan är inblandad i denna form av utspel förvånar inte men hade Stefan Löfven behövt låna ut sitt namn till denna härdsmälta eller är det så att han slutat läsa tidningarna själv? Samhällsdebattörer som Henrik Arnstad kallar implicit de flesta gärna alla för både fascister och nazister som inte håller med honom vilket även gäller för stora delar av den utrikesfödda diasporan. Så fort något beslut går vissa emot så dras det kortet fram ur hatten och om det nu är dessa som skall stå för de ”objektiva kriterier” som en lagstiftning skall vila på så kommer Sverige inte bli ett vackert land att leva i längre. Löfven och Baylans debattinlägg tarvar dessutom en vidareutveckling från dem redan i detta läge;  skall det finnas fängelse på straffskalan och hur är då ett brott av ”nazism av normalgraden” respektive  ”grov nazism” beskaffat?  Vilka resurser har framför allt Stefan Löfven tänkt att allokera till detta ur polisens budget? Och vilka brott skall då inte längre bekämpas? Inte ens i en socialdemokratisk budget är resurserna oändliga.

Det andra utspelet, som är något av samma andas barn, kommer från Veronica Palm, även hon socialdemokratisk ministeraspirant,  som vill förbjuda sexistisk reklam. Även här så finns  skäl att fundera på vad den frågan har i EU-valrörelsen att göra samt samma frågor: Vad är ”sexism av normalgraden” och vad är ”grov sexism” samt om fängelse skall finnas på straffskalan och vilka medel för brottsbekämpning som Palm ska få loss ur Magdalena Anderssons budget. Skall sexistiska brott ta resurser från våldsbrott? Hatbrott? Våldtäkter? Stölder?

Valrörelsen har spårat ur helt nu. Den handlar inte om Europa längre utan om marginalfrågor. Stefan Löfven måste nu ta tillbaka initiativet där socialdemokratin är stark och inte låna ut sitt annars goda namn till ogenomtänkta utspel. I frågan om ansvarstagande ekonomisk politik, om välfärd och socialt skyddsnät, i jobbfrågan, i näringspolitiken och kanske framför allt i glesbygdspolitiken och fånga upp alla missnöjda centerpartister.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se