Ni är välkomna tillbaka

  • Tisdag 27 Maj 2014 2014-05-27
E-post 0

SCB PSU, alla politiska nördars julklapp, levererades idag. Sannolikt en PSU – partisympatiundersökning – som nu stökar till det i hjärnkontoret på de flesta analytiker. Resultatet från EUP-valet talar bitvis ett annorlunda språk och det enda säkerställda är att Moderaterna ser ut att upprepa 2002 års fiasko, i övrigt är undersökningen svårtolkad men det finns i undersökningen små spår av något som kan spela socialdemokraterna i händerna om det hanteras rätt. Av socialdemokraterna.

Ser vi till nettoflödet de senaste sex månaderna har SD tappat en halv procentenhet till S. Exakt vilka väljare det är tarvar sannolikt ingen tyngre hjärngymnastik, en inte alltför kvalificerad gissning är att det är missnöjda tidigare socialdemokrater som varit hos SD och vänt vartefter Stefan Löfvens budskap om jobb, justa villkor på arbetsmarknaden, en bra arbetsmiljö och ett socialt skyddsnät värt namnet fått fäste. Klassisk, lite träig, socialdemokratisk politik kommunicerad av en svetsare från Norrland. Kan det bli mer socialdemokrati?

Men återvändandet är inte helt oproblematiskt. I min värld är dessa väljare välkomna tillbaka men det är inte en inställning som delas av de mer renläriga socialdemokraterna. För inte så länge sedan så flimrade det förbi en statusuppdatering på Facebook från en partikamrat och fackligt aktiv som lät omvärlden förstå att de socialdemokrater som gått över gränsen till SD vill vi inte ha tillbaka. Alls. Någonsin. De är dömda att brinna i helvetet.

Jag frågar mig om det är en intellektuellt hederlig inställning. Dessa väljare har uppenbarligen haft problem med mittfältsgnuggningen samt inte känt igen sitt gamla parti. Från det lite träiga och tunga men pålitliga så förvandlades socialdemokratin till ett marknadsorienterat parti som så sent talade om butlers i tunnelbanan och kramandes alla dessa –ismer. När S förändrades av mittfältstaktiken så kände de sig inte hemma längre och protestsympatiserade med SD bland annat. Men några ser ut att idag ha ändrat sig och omvärderat S. Om en människa omvärderar sina ställningstaganden så anser jag att det är en positiv egenskap som skall välkomnas. Därför säger jag:

Ni är välkomna tillbaka.

Kanske inte så renrasigt men om vi har en exkluderande och icke överseende attityd kommer vi med en allt mer lättrörlig väljarkår gå under på sikt. Hur ska vi ha det? Ska vi exkludera de som en gång ifrågasatt oss när de vill komma tillbaka eller ska vi välkomna dom?

 

 

SCB, Ab, SvD, DN, Exp, SVT, Högberg,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se