Osannolikt rörigt

  • Onsdag 14 Maj 2014 2014-05-14
E-post 0

IF Metall kräver att Maud Olofsson avgår från LKAB:s styrelse som konsekvens av hur hon hanterat efterspelet i KU efter den rent ut sagt urusla NUON-affären. Även Morgan Johansson, S talesperson i juridiska frågor, sällar sig till de som inte tycker att en person som behandlar Konstitutionsutskottet så respektlöst skall få företräda staten i ett av de största och viktigaste statliga bolagen, LKAB. LKAB som exploaterar vår järnmalm vid Kiruna-gruvan.

Av dagens ledarskörd är det förvånande nog Expressen som är tydligast och poängterar att de enda partier som med hedern i behåll kunde verka för en dubbelprickning är Vänsterpartiet och Miljöpartiet som motsatt sig Nuon-affären från början. Inte heller socialdemokraterna klarar sig undan då Anders Sundström, före detta näringsminister och numera styrelseordförande i Swedbank, satt i Vattenfalls styrelse under den olycksaliga perioden då Vattenfall helt otyglade expansion i Europa beslutades.

Men åter Maud Olofsson. Hennes framträdande i SVT kan visa sig vara början till slutet för centerpartiet som politiskt parti. Maud Olofsson är kanske den som tydligast manövrerat in centerpartiet i det borgerliga blocket från dess tidigare blockoberoende position och hennes avsky mot socialdemokrater ligger i nivå med den som Jan Björklund visar upp. Hätskt, hatiskt och i praktiken sektliknande. Men det som kanske stack mest i ögonen under gårdagens TV-framträdande var nog inte att hon vägrade svara på frågor med samma harang åtta gånger. Det mest anmärkningsvärda är nog att hon sade följande:

”Jag följde ägardirektiven”.

som förklaringsmodell till varför det gick snett.

Maud Olofsson menar därmed, på fullt allvar, att hon inte gjort något fel utan bara förhållit sig till ägardirektiven. Som om de var en högre makt som hon var tvungen att kröka rygg under. Det är bara ett problem i den försvarslinjen, det var Maud Olofsson som ansvarade för utformningen av ägardirektiven, inte ens det kan hon hålla reda på. Ägardirektiv som, efter Olofssons avgång, snabbt och diskret flyttades till att sortera under finansdepartementet och Peter Norman. Centerpartiet, är bedömningen från statsministern, lämpar sig med Olofssons historia som näringsminister sällsynt illa för att ansvara för såväl statliga bolag som ägardirektiv. Det gick inte så bra.

Med detta sagt är det minst sagt märkligt att Fredrik Reinfeldt ger Maud Olofsson sådana förläningar som LKAB styrelseplats innebär. Hon är vid sidan av detta även ordförande för besöksnäringens branschorganisation Visita samt sitter i fastighetsbolaget Diös styrelse. Det som meriterat henne till allt detta är sannolikt tiden som näringsminister eftersom hennes karriär innan, som VD för Västerbottens Hushållningssällskap, inte kan anses vara lyckosam alls i efterhand. Under hennes ledning kom detta sällskap att balansera på konkursens rand.

IF Metalls krav är rimligt. Ur fler perspektiv. Det är inte rimligt att statens representant i LKAB styrelse har en så diffus bild av vare sig ansvaret för ägardirektiv samt den åtminstone moraliska skyldighet ett före detta statsråd har att hörsamma KU kallelser. Att Maud Olofsson sedan upplever att hon är utsatt för ett omotiverat drev tyder på en något skev verklighetsuppfattning. Hade hon svarat redigt på frågorna hade det aldrig blivit något drev alls. Dåliga affärer kan alla göra men att röra till det så kapitalt, både före och efter, tyder inte på några lednings- eller styrningstalanger att tala om alls. Och det är just det ett styrelseuppdrag går ut på. Att styra.

Så nej. Maud Olofsson är säkert bra på något, vad är dock rätt oklart. Men med facit i hand så utkristalliseras mer och mer en  osannolikt rörig personlighet, ett drag som kanske inte riktigt är lämpat för att sitta i styrelsen som statens representant i ett av Sveriges viktigaste statliga bolag.

 

 

 

Expressen, Expressen Ledare,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se