Segelmakaren

  • Fredag 2 maj 2014 2014-05-02
E-post 0

De tre rödgröna partierna har tillsammans stöd av 52 procent av valmanskåren, visar Skops väljarbarometer. ”Den rödgröna ledningen är den största sedan riksdagsvalet 2010”, säger Birgitta Hultåker, analytiker på Skop vilket sannolikt är glädjande för alla vänster om mitten när vi skriver den andra maj valåret 2014.

Första maj, gårdagen, bjöd dock på blandade glädjeämnen. KG Bergström, Expressen, har rätt i sin analys att vänstervindarna tycks blåsa igenom Socialdemokratin på riksplanet istället för att ge dem skjuts framåt. När såväl Feministiskt Initiativ som Vänsterpartiet går framåt och Socialdemokraterna står och stampar på samma nivåer som 2012 så borde fler än Jan Larsson, valgeneralen, lägga pannan i djupa veck. Siffrorna från demonstrationstågen i Stockholm och Göteborg borde få partistrateger att ligga sömnlösa i oron för sina anställningar då Vänsterpartiet utskåpade det större Socialdemokraterna med hästlängder, både vad avser deltagare och åhörare. Skälen till stillaståendet i övrigt finns sannolikt att till del finna i den mittfältsängslan som präglat partiledningen det senaste året med ständiga gnuggningar och inviter mot mitten. Osäkra vänsterväljare litar helt enkelt inte längre på dagens socialdemokratiska partiledning och det finns några goda skäl till detta. Stefan Löfvens omsvängning i en av LO:s viktigaste frågor – arbetsmarknadsprövningen för utländsk arbetskraft – till att istället lägga sig nära Miljöpartiets position den fjärde april är ett exempel på den vånda som genomsyrar partiledningen om vilket ben de skall stå på. För mycket vänster och de kan skrämma bort viktiga medelklassväljare, för mycket höger och de osäkra vänsterväljarna väljer Gudrun Schyman eller Jonas Sjöstedt istället.

När det kommer till gårdagens utspel, bostadsfinansieringen, så menar Stefan Löfven att genom att ta från de statliga bolagens överlikviditet kunna sänka räntan för bostadsproduktion genom statens bank SBAB så är tanken god och ett tecken på att partiledningen gör allt de kan för att finna likvida medel utan att riskera balanskrav och överskottsmål i statsbudgeten. Att Socialdemokraterna väljer denna väg är ett tecken på stor kreativitet och att de tar sin uppgift på allvar. De vänder på varje sten för att öka förutsättningarna för att skapa jobb och tillväxt. På den punkten får de mer godkänt än nuvarande regering. Men. Eric Erfors, Expressen, pekar på den tekniska lösning – att gå via SBAB och subventionera räntor – som tveksam. Det finns sannolikt skäl för Stefan Löfven och Magdalena Andersson att titta på den valda lösningen en gång till eftersom den är långt ifrån konkurrensneutral i förhållande till andra banker om det som framkommit hitintills stämmer. Att gynna en egen bank på detta sätt kan stå Sverige dyrt i Europadomstolen.

Ledarsidorna.se bedömer dock att fler rent vänsterorienterade utspel kommer komma under sommaren, nästa gång det blir dags är sannolikt i valspurten inför valet till EU-parlamentet och därefter i Almedalen en dryg månad senare. Utspel som höjer konfliktnivån och kanske börjar laga revorna i seglen och stillar den osäkerhet som råder så att även socialdemokratin kan börja få fart av de vänstervindar som blåser nu. Vänstervindar som idag ser ut att blåsa igenom istället.

Det börjar bli hög tid att gå till segelmakaren. I varje fall om det är vänstervindarna som socialdemokratin vill dra nytta av.

 

 

 

 

DN, Expressen, Expressen,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se