Tankar i solnedgången

  • Måndag 5 Maj 2014 2014-05-05
E-post 0

Igår var jag på utflykt med min sambo till en ort i Mellansverige utanför Stockholms Län. Vi hamnade i Norduppland alldeles vid Dalälven. Svensk basindustri börjar här. Vattenkraften, skogarna, gruvorna. Inte långt från vårt värdpar ligger sådana kända industrier som Sandvik och Skutskärsverken. I valtider så blev ämnet givet. Politik. Högt och lågt. Men framför allt vardagsnära.

Ett problem som min värd tog upp var rovdjuren. Han hade fått se en god väns värde på gården han ägde halveras då man upptäckt såväl varg som björn på markerna. Med ett halverat värde begränsades möjligheterna till banklån för renovering och inte kunde han skjuta djuren heller. Det hade minsann byråkraterna i Stockholm bestämt. Han hade, över natt, förlorat 100 000-tals kronor utan att vara skuld till det och utan någon möjlighet att återställa värdet. För det har politikerna i Stockholm bestämt vars närmaste varg finns i varghägnet på Skansen. Hur vargbeståndet skall utvecklas bestäms inte av de som lever med dess negativa effekterna, det bestäms i de fjärran storstäderna som inga fria vargar har.

En annan vittnesskildring som berörde mig var reaktionerna på socialdemokraternas senaste tilläggsmotion till regeringens budget. Femtio kronor mer för en pensionär per månad sågs som ett hån. En tunnbrödrulle per månad för en pensionär är vad det räcker till om det blir regeringsskifte om inget annat händer. Ett regeringsskifte som dessutom kommer betyda kraftigt höjda livsmedelspriser för svenskproducerade livsmedel med de skatter som Miljöpartiet föreslår. Dels kilometerskatter som gör livsmedelstransporterna dyrare i glesbygd än i tätort, dels de ökade pålagorna på bland annat konstgödsel. Den ytterligare femtiolapp som våra äldre medborgare har att spendera kommer med stor sannolikhet inte räcka till alls. Men det är klart, det är bättre än ingenting. Kanske.

Jag har tidigare pekat på hur svårt jag ser hur ett samarbete mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna skall se ut i regeringsställning. Jordbrukspolitiken är en sådan, för att inte tala om försvarspolitiken. Så nej, det blir ingen lätt resa för Stefan Löfven med kampanjstab att få ihop det här. Det mullrar i leden, än så länge på mumlets nivå och vi får hoppas att det håller sig där. Men för att det skall lyckas så krävs nu krafttag från Stefan Löfven och leda opinionen. Inte reagera på ett vacklande mittfält eller som igår, se sig frånåkt av vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som sannolikt kommer kunna kassera in ökat stöd för sin medvetenhet och kompromisslöshet i en fråga som engagerar väljare över blockgränserna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.