Väck inte den björn som sover

  • Onsdag 21 maj 2014 2014-05-21
E-post 0

NY Times rapporterar om något som mycket väl kan explodera under sommaren. En utmaning för Europa men som ingen i EU-valrörelsen vare sig vill tala om, än mindre har någon lösning på. Libyen.

Italiens inrikesminister, Angelino Alfano, har gett EU ett ultimatum: Antingen kliva in för att hjälpa Italien att hantera vågorna av afrikanska migranter som riskerar att drunkna i Medelhavet för att nå de Italienska stränderna eller så avser Italien kommer att börja sända de människor som det räddar till angränsande europeiska länder. Efter förlisningen av en överlastad båt förra veckan – 206 personer räddades utanför Italien samt med 17 kroppar återfanns, och ett okänt antal saknas –  kom EU-kommissionens svar. Den sade Italien bör kommunicera vad den förväntar sig. Detta är inte ett acceptabelt svar anser den italienska regeringen eftersom allt redan idag är tämligen klart sedan lång tid:

Italien kräver sedan länge att EU ska ta ansvar för den marina räddningsaktion, Mare Nostrum, som inrättades på ett EU-initiativ efter en båt sjönk utanför den italienska ön Lampedusa i oktober förra året med 350 dödsoffer. Mare Nostrum har räddat många liv – den italienska marinen säger att det räddade nyligen 4362 personer, inklusive en nyfödd, på bara fem dagar. Eftersom antalet människor som försöker ta sig över Medelhavet ökar har kostnaderna har skjutit i höjden. Italien spenderar 80 MSEK i månaden på patruller, och ytterligare miljoner för att tillgodose de grundläggande behoven hos räddade migranter i de växande flyktinglägren på Italiensk mark. Samma problem rapporteras från Libyen som räknar med att 800 000 flyktingar från afrikanska Sub-Sahara nu lever i läger eller på Tripolis gator i väntan på en transport över medelhavet. Den Libyska interimsregeringen har låtit meddela att om inte de får finansiellt stöd från EU kommer de att aktivt verka för att dessa flyktingar tar sig över Medelhavet.

Vi ser en veritabel bomb brisera framför oss i slow-motion nu och om EU:s gemensamma utrikespolitik tidigare vittnat om att den går på kryckor och är allt annat än koordinerad i ljuset av krisen i Ukraina så kommer nästa test nu. Den här gången med skillnaden att Ukraina för de flesta är ett land långt borta med få tecken i vår vardag på att det står illa till men nu kanske så många som 800 000 afrikanska flyktingar kommer till primärt Italien och sedan resten av EU ”på ett bräde”. Med alla andra flyktingar, som till exempel från Syrien där EU tog emot 40 000 under fjolåret, så kommer det märkas av i vår vardag och i debatten i de olika länderna. Att Grekland går på knäna är väl känt och situationen i de Grekiska och Italienska flyktinglägren är kända för att med marginal ligga under det som kan sägas vara drägliga levnadsförhållanden. Rapporter om kriminalitet och sexuella övergrepp hör till vardagen för de som orkar lyssna.

Detta är ett problem som ligger på EU-nivån att hantera, kanske främst kommissionen, men där EU-parlamentet har att godkänna de olika kommissionärerna. Trots detta så vare sig rapporteras eller debatteras denna bomb i svensk eller nordeuropeisk media alls. Inte för inte sprider sig känslan att några, mycket medvetet med liggande EU-val inom fyra dygn, inte vill väcka den björn som sover. Och en gång för alla göra det uppenbart vilken bluff som EU:s gemensamma utrikespolitik egentligen är, där koordination och viljan att rädda liv kommer hindras av byråkrati och nationella särintressen.

Och för svenskt vidkommande? Finns säkert en rad med ytterligare skäl att inte vilja låta EU-valrörelsen handla om EU. Väck inte den björn som sover.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se