Vad är solidaritet? På vems villkor?

  • Onsdag 28 Maj 2014 2014-05-28
E-post 0

Marcus Birro, Expressen, står för en krönika som mycket väl skulle kunna vara en av de bättre valanalyserna som skrivits efter EU-valet. Birro, som bor vid Hornstull i Stockholm där 25 procent röstade på Feministiskt Initiativ, pekar ut Sverigedemokraterna som männens motsvarighet till Fi. Det ligger något i det. Eller ganska mycket. Birro pekar i slutklämmen på några mycket viktiga slutsatser och frågor som vi bör fundera över när vi försöker analysera hur vindarna blåser nu:

“Jag tror att SD lyckats bli de många tysta männens populistiska alternativ. Jag tror att de hittat ett parti som talar på ett språk de förstår, och dessutom talar om sådant som de känner igen sig i.

Riktig, genuin solidaritet med de mest utsatta borde rimligen sträcka sig åtminstone till att försöka förstå varför de röstar som de gör. För om de som solidariteten riktar sig emot och till väljer en helt annan väg, vad är då vår solidaritet värd? Och om vi envist håller för öronen och vägrar begripa oss på underklassens val och vägar, vad är då vår medelklassljumma vänstervind värd”?

Birro har rätt i att det är lätt att vara solidarisk, när solidaritetens kostnader inte drabbar den solidariske själv. Och med handen på hjärtat, när det är någon annan som betalar för presenten är det kvalitet som skall styra, när du själv – oavsett var du bor – betalar är det oftast priset på presenten. Solidaritet är enkelt att lova när det är någon annan som ska betala merparten men svårare när du själv ska lätta på plånboken. Lösningen på den frågan har Sverigedemokraterna till alla män som mer och mer börjar ifrågasätta ordet solidaritet. Och frågan har växt till sig i styrka desto mer liberaliserat och anonymiserat som samhället blivit. En utveckling som inte på sätt är ny men där droppen urholkat stenen så det nu är ett hål rakt igenom den.

Det är just detta som är en av fler faktorer varför SD är männens motsvarighet till Fi och det är därför som frågan om solidaritet börjar växa. På vems villkor, på vems bekostnad och till vilken nytta. Och vem äger ordet “solidaritet” och dess innebörd? Och vem kommer äga det ordet med allt vad det innebär 2018?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se