2014 – De kränktas år

  • Måndag 16 jun 2014 2014-06-16
E-post 0

Nu är det slut på silkesvantar och frivillighet. Nu behövs tvång menar Jenny Madestam på Expressen och levererar kritik mot regeringen för senfärdigheten att tvinga kommuner ta emot flyktingar och nyanlända.

Migrationsminister Tobias Billström gick i svaromål på sin Facebook-sida samt lät ta bort Jenny Madestam som ”vän” på Facebook. För detta känner sig Madestam uppenbarligen kränkt på något sätt vilket är det ord som kommer förknippas med valrörelsen 2014. Vita kränkta män, vita kränkta kvinnor, kränkta afroafrikaner, övriga kvinnor och hbtq-personer, muslimer, samer, romer, bärplockare och allt ni kan tänka er. Inom kort är det bara myggorna som inte är kränkta, de blir istället ihjälslagna av kränkta människor. Att bli biten av en mygga är i sig en kränkning som vi alla reagerar primitivt på. Inget utrymme för debatt eller samtalsterapi inte.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 12.18.16

Men vad var det som kränkte Madestam så? Var det att Billström inte ville vara vän eller var det repliken i sig? Repliken är nämligen sylvass och har en verklighetsförankring som slår Madestams med hästlängder om vi ser lite vidare på vad Billström säger.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 12.17.15

För vad som sker nu är nämligen två saker. Lokalsamhälle efter lokalsamhälle börjar nu säga stopp till att ta emot fler nyanlända och flyktingar. Vissa kommuners vård, skola och omsorg är satta under hård press och de har en skyldighet att skaka fram skol- och vårdplatser. Och problemet ligger inte i ekonomin, problemen ligger i att kunna över huvud taget skaka fram lämpliga boenden och rekrytera de läkare, sjuksköterskor och lärare som erfordras. Om nu lokalsamhälle efter lokalsamhälle börjar opponera sig mot den idag generösa men samtidigt reglerade invandringspolitiken så urholkas legitimiteten i den. Det går inte att sitta i Riksdagen och besluta något som kommun efter kommun motsätter sig. Det kallas för folklig förankring när det lyckas, det kallas även för kommunalt självstyre. Och vilka företrädare känner bäst av folkopinionen?  De lokala, de centrala eller ledarskribenterna i sina luftkonditionerade kontor?

Det andra som Billström påminner Madestam om är varje individs rätt att inom EU-konventionen, som vi som stat förbundit oss att följa, får var och en välja var de vill bo. På samma sätt som med kommunernas välvilja så går det inte i ett liberalt samhälle att kommendera folk var de skall bo. Det kanske gick i Stalins Sovjetunion eller forna Östtyskland men i dagens Sverige är det omöjligt. Anhöriga, som tas emot inom ramen för anhöriginvandringen, vill ogärna bo 100 mil från sina släktingar som flydde hit. Det var inte därför de flyttade hit.

Så nej, Madestam borde kunna bättre än så här. Och det visste hon nog med sig, det är därför hon ger intrycket av att vara kränkt över en vänskap som raderades med ett litet klick.

 

2014 – De kränktas år.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se