Barbaren

  • Måndag 9 Jun 2014 2014-06-09
E-post 0

LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, har idag uppvaktat jordbruksminister Eskil Erlandsson om grisuppfödarnas situation. Idag, sedan Ryssland strypt fläskimporten från EU till noll, har svenska grisuppfödare en svår situation. Det är flera faktorer som har lett fram till dagens griskris. Dels handlar det om att svenska grisbönder har högre produktionskostnader än konkurrenterna. Det beror i sin tur på att många länder struntat i att införa EU:s grisdirektiv, men också på att Sverige frivilligt åtagit sig ett starkare djurskydd än andra länder. Den svenske grisuppfödaren konkurrerar inte på lika villkor samtidigt som Miljöpartiet ytterligare vill höja de svenska kraven. Inget parti har som MP baktalat svensk livsmedelsproduktion som i en europeisk, till och med global, kontext håller en unikt hög nivå. Grisen i fokus, inte livsmedelsproducenten trots dagens relativt sett goda situationen för grisen.

Det är lätt att ha sympati med de som kritiserar grisarnas situation, vissa bilder är inte kul att se på men någonstans måste vi börja prioritera vad vi gemensamt lägger våra medel på. Höjda krav på svensk livsmedelsproduktion kommer leda till att den över tid läggs ned samt att vi då är hänvisade till importerade livsmedel, som i detta fall inte ens uppfyller kraven i den Europeiska griskonventionen. Produkter där grisarna föds upp under avsevärt mycket värre förhållanden än den sämste svenske grisuppfödaren samt har, i vårt tycke, extremt höga halter med antibiotika i sig. Miljöpartiet, och vissa vänsterdebattörer, vill gå den vägen. För grisens skull.

Men skulle det ändå bli så att någon enstaka grisuppfödare överlever och kan sälja sitt kött till någon kommun vilket om inte annat MP utlovat så står vi inför andra prioriteringar. Detta kött är dyrare, likt all annan livsmedelsproduktion som MP vill att offentliga institutioner skall köpa in, och kommer påverka utgiftssidan i framför allt de kommunala budgetarna. Om inköpspriset på ekologiska och politiskt bekväma råvaror ökar med 30 procent, en siffra som sannolikt är i underkant, skall de medlen tas någonstans ifrån. Skattehöjningar eller varför inte en urglesning av vårdpersonal eller lärare? Eller uteblivet underhåll på kommunens cykelvägar? Ransonering av toalettpapper på skolor och äldreboenden? Hur Miljöpartiet kommer prioritera i de kommunala budgeterna vet bara de lokala företrädarna men dagens kommunala budgetar är hårt pressade av räntor på misslyckade fotbollsarenor och en pensionsskuld av episka dimensioner.

Det finns idag ingen journalist värd namnet som törs eller är intresserad av att granska konsekvenserna av Miljöpartiets politik. Lite för många av dem är sympatisörer med dem och blundar för detta när de dricker sin importerade ekologiska pilsner vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. Miljöpartiet är, med sin omsorg för grisar, kossor, vetegroddar och annat, svensk livsmedelsproduktions värsta fiende och mardröm. Värre än missväxt och mjältbrand. De regleringar de går till val på kommer slå ut större delarna av det som finns kvar av svensk livsmedelsproduktion och deras diesel- och vägtrafikskatter kommer slå ut det sista av det då svenskt jordbruk som bekant inte har järnvägar eller kollektivtrafik ända fram till åkern.

Och själv? Sannolikt kommer jag nu utmålas som barbar, djurplågare och mycket annat av miljöpartister men någonstans måste vi, och dom, vara ärliga med vad som komma skall. Och kul lär det inte bli för någon. Med ett undantag kanske, grisen som får självdö av ålder istället för att hamna på tallriken.

Grisigt värre kommer det bli för svensk lantbruk om MP får bestämma. Bättre en röst på Stefan Löfven som statsminister än något av språkrören. Ju starkare S, ju mer som talar för att svenskt lantbruk trots allt har en framtid och att vi slipper gå från dagens självförsörjningsgrad på 50 procent till noll procent.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se