Finkultur eller basindustri. Vad ska bort?

  • Söndag 15 jun 2014 2014-06-15
E-post 0

Den svenska basindustrin stod 2013 för 29 procent av exportintäkterna men sysselsatte bara runt åtta procent av den sysselsatta arbetskraften. Samhällsnyttan, räknat exportkrona per sysselsatt, är bara det en framgångssaga och den nytta som stålet och skogen gör för den svenska välfärden kan sannolikt inte underskattas. Den elintensiva basindustrin har byggt vår välfärd och utgör den stabilitet som den svenska ekonomin vilar på. Trots detta så finns det ingen näring som baktalas och motarbetas så mycket av Miljöpartiet och, får vi förmoda i valrörelsen, Feministiskt Initiativ. De senares förslag är minst lika radikala som Miljöpartiets ekonomiska politik och de ligger väldigt nära varandra. När Miljöpartiet vill återinföra friåret, utan egentligt innehåll, vill Feministiskt Initiativ införa en skatterabatt för kulturarbetare. Att kulturarbetares inkomster under 100 000 kronor befrias från skatt. Vad som finansierar detta framgår inte riktigt men jag kan inte utesluta att alla de energiskatter och slitageavgifter på vägar som aviserats är något av de som finansierar batik-konstnärer, hobby-drejare och fritidspoeter.

Kulturarbetare. Vem är då kulturarbetare? Vad är kultur? Faller denna blogg under begreppet kulturarbete trots att den kritiserar Gudrun Schymans parti? Om bloggen Avpixlat börjar med en kulturbilaga för sin tolkning av vad som är god svensk kultur, kommer de då få denna skatterabatt? Kommer folkbildningsförbundet Ibn Rushd med den numera riksbekante Omar Mustafa som rektor få den rabatten då de jobbar med folkbildning kring den muslimska kulturen i Sverige? Schyman gör parallellen med svensk grundforskning som ger avkastning på sikt och då kan jag konstatera att även en juridikstuderande kan faktiskt bedriva grundforskning och borde därmed klassas som avdragsberättigad inom den humanistiska / kulturella världen. Men mest intressant kommer det att bli att se om bloggar som Nordfront, Realisten och Avpixlat får ta del av de Schymanska allmosorna om de startar en kulturbilaga eller kolumn. Eller kan det bli så att skatterabatten skall prövas individuellt där finkultur ställs mot fulkultur? Där rättroende kultur får fördelar före oren kultur? Feministiskt Initiativ öppnar med sin politik dörrarna till historiens despoters skräpkammare. Dörrar vi trodde var förseglade och bevakade men så ser inte ut att vara fallet. Såväl Stalin, Mao som Hitler och Mussolini samt Franco hade alla klara uppfattningar om vad som var acceptabel kultur.

Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet är sammantaget en farligare kraft än någon skådat tidigare i svensk politik. Bo Lundgrens och Anders Borgs lånefinansierade skattesänkningar kommer te sig som en västanfläkt mot vad dessa två partier vill ställa till med i svensk samhällsekonomi. De är extrema partier som står för en extrem politik. Och som gullas med av svensk socialdemokrati som inte riktigt vet hur de ska hantera situationen. Och media? De sväljer det med hull och hår för vem kan egentligen opponera sig mot något så självklart som att vi skall vara rädda om miljön och möta varandra som jämlikar. Det är så självklart att granskningen bakom helt lämnas åt sidan men tyvärr, det är vad som ligger bakom som är det som kommer att genomföras. Båda partierna har surrat sig hårt kring masten i dessa frågor och skulle ens tio procent av förslagen gå igenom så kommer vi se ett samhälle som kommer att slitas isär ännu mer än det är idag och med en samhällsekonomi som kommer göra resan från högsta kreditvärdighet till skräpstatus på rekordtid.

 

Expressen, F!,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se