Flyktingförläggningen i Tantolunden

  • Söndag 22 Jun 2014 2014-06-22
E-post 0

Lyssnade i bilen på SR Sommarprogram med Jason ”Timbuktu” Diakité. Ett program som jag faktiskt har synpunkter på. Inte innehållet i sig, inte på de frågor och upplevelser som Diakité framför utan det rätt hårt politiserade budskap som han för fram detta valår. SR har som policy att inte låta politiker medverka i Sommarprogrammen men misslyckas här rätt rejält då Diakité i efterhand låter meddela att han avser engagera sig politiskt och har en riksdagsplats i sikte. Sveriges Radio ser mer och mer ut att ha misslyckats med årets upplaga då samtidigt det bor fler programledare för detta program på Södermalm än söder om Södertälje. Sveriges Radio i allmänhetens tjänst? Nej, årets i det närmaste totala praktvurpor med den inledande avstängningen av Soran Ismael har följts upp av en policy som är allt annat än rätlinjig och det finns skäl att starkt ifrågasätta relevansen i vad de gör på Sveriges Radio hela dagarna. En viss chefsrotation, med fokus att rotera ut folk helt från organisationen och inte låta de byta stolar med varandra, vore inte en orimlig begäran från licensbetalarnas sida.

Men åter programmet med Diakité och dagens stora nyhet, att Migrationsverket tvingas skriva upp sin prognos med asylsökande med runt 30 procent för helåret. Trots att frågorna kring rasism, fri rörlighet och främlingsfientlighet är intimt förknippade och går hand i hand så är de inte samma sak. Fredrik Virtanen tangerade just detta igår men lyckades aldrig nita det men desto mer Migrationsverkets Generaldirektör uttrycker sin besvikelse över att allt fler kommuner ställer sig mer och mer avvisande till att ta emot fler asylsökande, desto mer intimt förknippade blir begreppen. Inom såväl socialdemokraterna som moderaterna är det omöjligt att föra en debatt som ifrågasätter dagens ordning utan att bli stämplad som latent Sverigedemokrat eller rasist. Främst Tro och Solidaritet samt SSU har svårt att skilja på begreppen. För dem är bara att ifrågasätta migrationspolitik att vara rasist.

Vi måste vara ärliga och konstatera att svensk migrationspolitik har, i stora stycken, havererat. Den är icke-fungerande och att kommuner nu skall sättas under tvång att ta emot flyktingar kommer att baktända. Opinionen, som den utvecklas i Åtvidaberg, Kopparberg, Landskrona och allt fler städer visar det tydligt och om nu Miljöpartiet och kanske främst Centerpartiet tror att rasism möts med ännu generösare flykting- och migrationspolitik så tror jag de har fel. Sverige har idag Europas mest generösa politik för detta, den är reglerad men samtidigt generös. Vad vi inte har klarat ut är vad som sker efter mottagandet. Och det är där det folkliga missnöjet tillåts gro och föda just den rasism som artister som Diakité får uppleva – trots att den typen av åsikter som rasism inte borde kunna slå rot i vårt sekulära och liberaliserade väst.

Svensk invandringspolitik är idag reglerad men generös och inom området anhöriginvandring finns många möjligheter till undantag från självförsörjningskravet. Genom anhöriginvandring till Sverige kan familjer återförenas och nyetablerade relationer över nationsgränserna få en chans att blomma. Under 2012 anhöriginvandrade cirka 30 000 personer till Sverige, statistik från Migrationsverket visar att undantagen är så omfattande att försörjningskravet berör endast en försvinnande del av anhöriginvandringen. Lägg där till att Sverige har förbundit sig att följa Europakonventionen om mänskliga rättigheter och inte kan styra var individen själv vill bosätta sig och det i sig är en rimlig position. Vi kan inte begära att en anhöriginvandrare förvisas till Kiruna om den anhörige bor i Malmö. Då är hela konceptet dödfött från början samtidigt som lagen ser ut att urholkas mer och mer. Den legitimitet som funnits kring reglering urholkas med alla undantag som möjliggörs.

Det finns dock inget rimligt skäl att inte sympatisera med Lars Danielssons grundinställning, att de historier de flyende bär med sig, inte skall negligeras. Att inte kunna erbjuda en människa som flyr från krig, våld och förtryck tak över huvudet är inte humant. Men. Vi måste hantera detta nu och nu kommer jag bli stämplad som rasist: Det är orimliga volymer som nu pressas nedåt i systemet och ut i småkommuner från centralmakten i Stockholm. I vissa fall går det bra – det finns riktiga solskenshistorier från fler håll i landet med fotbollsklubbar och matlagningskvällar. Men. Det finns dessvärre allt fler historier om stenkastning, knivskärningar och misshandelsfall. Lokala historier som inte alltid når riksmedia i klartext men som börjar slå rot i folksjälen. Det finns dessutom en tydlig hackordning internt de stackars livsöden som lämnat sina hemländer. Somalier och eritrianer står längst ner på skalan. Och det är inte unikt för Sverige, även i invandrarlandet Israel står de Nordafrikanska judarna längst ner. Rasism är en global rörelse och om detta vittnade om inte Jason Diakté i sitt program. New York eller Stockholm. Rasismen är där.

Låt oss, men kanske våra politiska företrädare, erkänna att migrationspolitiken – den som kommer som steg två efter att någon har blivit beviljad uppehållstillstånd, havererat. Den fungerar inte och statsmaktens sätt att dölja detta, att pressa ut invandrarna från Stockholm laddar en latent bomb med allt kortare stubin i alla de kommuner som tjänar som dumpningsplats. Dagens situation är orimlig och som jag ser det finns det nu snart bara rätt extrema alternativ kvar:

  • Täpp till hålen i anhöriginvandringslagen och skärp försörjningskravet. Men: Det kommer inte vare sig C, MP eller F! gå med på varför det blir omöjligt parlamentariskt.
  • Bygg ett gigantiskt flyktinghärbärge i Tantolunden med en matsal för de arma själarna vid Zinkensdamms IP som kan härbärgera mellan 5 000 och 10 000 flyktingar. Det är de relativa tal som gäller på andra orter men som Stockholmarna lyckats undvika. Nackareservatet utanför Stockholm erbjuder annars stora arealer för att bygga en motsvarande anläggning. Men. Inte heller det kommer gå eftersom det skulle påverka lägenhetspriserna i den valkrets som MP och F! har sitt starkaste stöd.
  • Tusen dagar. Ge den med permanent uppehållstillstånd i arbetsför ålder tusen dagar på sig att matcha sig mot arbetsmarknaden. Det kommer inte heller att gå då den kommer förändra arbetsmarknaden i grunden och sannolikt skapa ett stort trasproletariat för de med den lägsta utbildningen när de anländer vilket inte något parti kommer vilja vara delaktiga i.

Det de förslag som måste till på kort sikt. Innan stubinen tänds. För det är nära nu. Motreaktionen mot Centerpartiets och Miljöpartiets recept att möta rasism med än generösare invandring. Deras recept kommer öka sprängkraften om inte migrationen börjar fungera. Det gör den inte.

Återstår: Flyktingförläggningen i Tantolunden….. eller något annat. Något mycket värre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SR, SR Sommar, SvD, DN, DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.