Frisinnade feminister?

  • Fredag 27 Jun 2014 2014-06-27
E-post 0

Vi för in en ny dimension i politiken, förklarar Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman så fort en mikrofon slås på. Så inleder Carl-Johan von Seth, DN, dagens signerade kolumn. Och onekligen så har en mycket märklig form av radikalisering även skett inom det breda område som tidigare omfattades av feminismen.

Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning bland annat är kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans likställighet med mannen. Vissa av rörelsens rötter kan spåras till 1700-talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter. Fram till början av 1900-talet användes begreppen kvinnorörelsen eller kvinnorättsrörelsen vilket jag faktiskt tycker är ett mer rättvisande begrepp. Det har dock funnits vissa företeelser inom just genus- och feminstdebatten som tål att reflektera över och som vi, med F! i den politiska debatten sannolikt kommer se mer av och ställas inför. Eller vad sägs om detta:

En man som gifter sig med en mörkhyad kvinna eller en kvinna från en annan kontinent ses ofta av omgivningen som ett patriarkalt gubbslem med en kolonial syn på världen som köper sig sin slavinna på ålderns höst eller som är så pass avvikande i övrigt att ingen svensk kvinna vill ha honom. Att det skulle röra sig om kärlek är otänkbart i en del kretsar. Den bilden är i varje fall en del av den implicita mediebilden. En svensk kvinna som gör samma sak ses däremot som modern, fri från fördomar, sjävlständig, fräsig och chosefri, att hon ser bortom etniciteten och gifter sig bara av kärlek.

Fundera ett varv på hur du ser på det. Hur du reagerar när du ser ett par på gatan av olika etnicitet gå hand i hand. Hur långt har vi kommit i vår syn på vad vi innerst inne tillåter och inte, vad som är patriarkalt kolonialistiskt och vad som är modernt och fördomsfritt. Hur frisinnade är vi och hur frisinnade är alla de som kallar sig feminster?

 

DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.