Grand coalition

  • Söndag 15 jun 2014 2014-06-15
E-post 0

Feministiskt Initiativs valplattform förbryllar alltmer. Polygami och differentierade skattesatser är något som står på agendan om de kommer till makten, en annan är en hårdreglering av reklammarknaden. En helt otippad vänstervind ger F! och MP vind i seglen samtidigt som S och M dyker i opinionen. Att S är dåliga i valspurter historiskt vet vi och M:s förtroendesiffror ger mer och mer intryck av att de inte vill vinna valet 2014. Med en parlamentarisk situation med eventuellt nio riksdagspartier varav minst tre, sannolikt fyra är att beteckna som extrema är det frågan om någon vill vinna valet längre. Framför allt om blockpolitiken består.

Jag har värjt mig länge mot tanken om en stor koalition, en regering bestående av S och M men den kommer allt närmare. Jag ser helt enkelt inte längre MP som en regeringsduglig partner och skulle de politiska förslagen förstärkas med ett F! i riksdagen så ter sig Stefan Löfvens statsministerplaner orimliga om det är hela Sverige som skall leva.

Dagens SIFO borde ge de flesta företrädare i S och M kalla kårar men frågan är om de kan påverka händelseförloppet längre. Dessa partier är i mångt och mycket tjänstemannastyrda och åtminstone på Sveavägen 68 sitter de nu staplade på varandra och putsar sig fina för de tjänster som de ser som sina på Rosenbad och andra departement. Dessa planer kan dock gå om intet trots att vi har ett försprång eftersom jag personligen inte kan acceptera att vi ingår i en regering som riskerar de 29 procent som basindustrins intäkter utgör av våra exportinkomster eller den finansiella stabiliteten. Inte heller kan jag acceptera en politik som ytterligare utrotar det liv som finns utanför storstäderna. Framtiden ligger inte i en energislukande storstad som inte ens förmår förse sig själva med el och livsmedel utan i att vi ser till att utnyttja hela landets resurser. Våra vänner, som jag hänvisat till tidigare, vid Nytorget och Hornstulls Strand lever nämligen i villfarelsen att elektricitet, som laddar deras iPhones och iPads, är något som produceras utifrån tom luft bara vi knäpper med fingrarna. Inte vid vattenkraftverken eller kärnkraftverken som även står som garant för våran basindustri.

Jag trodde inte jag skulle behöva tänka tanken om en ”Grand Coalition” men gör det nu. Det är inte en önskvärd utveckling på längre sikt då något av extremistpartierna då skulle bli oppositionsledare. Med allt vad det innebär i medial uppmärksamhet och riksdagsuppdrag. Om Jimmie Åkesson blir oppositionsledare får vi en ytterligare rasifierad debatt, om Gustav Fridolin blir det får vi luftlandsatta miljötalibaner utan markkontakt och om Gudrun Schyman blir det så kommer polygamin upp på agendan. Så nej, nu hoppas jag faktiskt på en ”Grand Coalition” om trenderna i opinionen fortsätter. Stabilitet är ett måste om vi ska stå emot utmaningarna i höst. Men ingen av statsministerkandidaterna kan kommunicera det nu. Det skulle ge fundamentalistpartierna ännu mer vind i seglen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se