Hur går det själv?

  • Fredag 13 Jun 2014 2014-06-13
E-post 0

Eli Göndör, Timbro, avslutar idag in kolumn på SvD Ledarsida med följande:

”Men om någon tror att lösningen ligger i partier som utnyttjar människors rädslor för att på bekostnad av deras frihet öka sin politiska makt, har historien med all tänkbar tydlighet visat att just den metoden sällan leder till annat än ännu större problem”.

Göndör pekar på, inte utan viss skärpa, att FI vill exempelvis vill ändra på just mäns konsumtionsvanor genom någon form av omskolning för att förbättra den kulturella och pedagogiska miljön. SD vill strypa invandringen och helst slippa muslimer överhuvudtaget. Miljöpartiet kan tänka sig att begränsa individers fri- och rörlighet för att bekämpa klimathotet. Även rörlighet inom det land de är medborgare i vilket är kristallklart för alla som orkar läsa sig igenom Miljöpartiets finanspolitiska förslag. På olika sätt spelar alla dessa partier på olika former av rädslor och fördomar för att kunna göra ingrepp i varje människas frihet. Rädsla för män, muslimer och klimatförändringar legitimerar, enligt dessa tre partier, inskränkningar i olika friheter. Idealistiska partier utan egentlig politik men desto mer försedda med pekpinnar och som egentligen är ointresserade av allt annat än sin ambition att skapa en åsiktshegemoni. Faktiskt rätt läskigt, och framför allt Miljöpartiets ställning där de nu börjar ställa utlimativa krav på bland annat Stefan Löfven att riva upp beslutet om ”Förbifart Stockholm”, ett beslut som annars har en mycket bred politisk majoritet. Miljöpartiet spelar här på Socialdemokraternas rädsla att inte nå makten 2014.

Jag tror det börjar bli dags att starkt ifrågasätta denna socialdemokratiska faiblesse för att så tidigt avisera ett regeringssamarbete med ett så pass fundamentalistiskt parti. Själv är jag måttligt road och vid de stundande förhandlingarna hoppas jag på en stärkt Stefan Löfven, inte en försvagad. Vill vi ha en stabil rödgrön regering så är det Löfven som skall ha rösten, inte en annars rätt nyckfull partner som MP. MP är inte för evigt förbundna med att samarbeta endast vänsterpartier. Vi skall ha klart för oss att så fort Moderaterna ifrågasätter hur det skall gå så kan vi socialdemokrater faktiskt ställa motfrågan

”Hur går det själv”?

Miljöpartiet är de som gör moderaternas maktinnehav i Region Skåne möjligt. De regerar tillsammans. Miljöpartiet är dessutom ett parti som under den gångna mandatperioden agerat stödhjul åt Alliansen utöver Sverigedemokraterna. Jag är som sagt föga imponerad av Miljöpartiets rätt fundamentalistiska politik och mer än bekymrad att ingen tidnings-, teve- eller radioredaktion har klarat ut att räkna på deras politik. Men till de borgerliga som ifrågasätter hur det ska gå så kan vi som sagt ställa motfrågan

”Hur går det själv”

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se