Jag har inget emot Miljöpartiet

  • Onsdag 11 Jun 2014 2014-06-11
E-post 0

Det förra inlägget, där jag började granska Miljöpartiets skogsbrukspolitik i en rätt raljerande ton, fick ett antal kommentarer som är tendesiösa för hur känslig kritiken vänsterut är. Du kritiserar inte en miljöpartist ostraffat och gör du det så blir du direkt anklagad för att använda härskartekniker. Inga motargument utan bara att du använder dig av härskartekniker. Ett effektivt sätt att, i de flesta fall, täppa till truten på motståndaren. Ingen vill bli förknippad med det ordet.

So wie so måste Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet granskas noga och försvaras av dem själva. Av dem och inte av oss socialdemokrater. Fler än en gång har jag själv upplevt hur skarpa frågor ställs till en Miljöpartist som plötsligt får tunghäfta tystnar i hopp om att någon Socialdemokrat skall gå in och försvara dem. Vilket vi har en tendens att göra dessvärre, utan att själva ha processat MP lösningar. Socialdemokraterna har en annan, väsentligt säkrare, struktur för att processa fram förslag som innebär rätt omfattande holistiska konsekvensanalyser. Åren i regeringsställning har den effekten att kunna se bredare på samhället än vad hipsters på Södermalm klarar ut.

När det kommer till jord- och skogsbrukspolitiken så finns det dock en viktig sak att lyfta fram. Inget politiskt parti har ett så preciserat och konkret program på vad de vill åstadkomma under nästa mandatperiod än Miljöpartiet. Konkreta och precisa förslag som hänger ihop och som jag, efter att ha räknat på dem, sannolikt utrota allt mänskligt liv norr om Dalälven och skicka de sista överlevande bönderna till Kronofogden ett par år senare. Inget tvivel vad de vill uppnå då förslagen förstäkrer varandra i en och samma riktning. Dessa förslag måste försvaras av Miljöpartiet själva – inte någon sosse som vill väl och här bör väl mina partikamrater påminnas om att i Region Skåne regerar Moderaterna med stöd från inga andra än Miljöpartiet. Miljöpartiet är med andra ord inte en helt pålitlig partner och som tål att granskas även av oss som vill regera med stöd av dem. Granskas, inte försvaras i blindo vilket är exakt det som sker nu. Och exakt det moderaterna vill då miljöpartister ogärna stannar kvar i debatten när konkretiseringsgraden blir för jobbig för dem.

Att tro att en röst på Gustav Fridolin är en röst på en grönare socialdemokrati är fel. En röst på Gustav Fridolins miljöparti är en röst på dem som regeringsbildare. En röst på Stefan Löfvens socialdemokrater är en röst på honom som regeringsbildare precis lika mycket som en röst på Annie Lööf är en röst från alla libertarianer som vill se henne som regeringsbildare och primus motor.

Men vad är då min inställning till att ha miljöpartiet i en socialdemokratisk ministär? Jag har definitivt inte något emot det så länge de hålls utanför eller marginaliseras inom den ekonomiska politiken, jord- och skogsbrukspolitiken, energipolitiken och utrikes- och försvarspolitiken samt invandringspolitiken. Inte något emot dem alls. Då återstår i praktiken två av Miljöpartiets löften, höjda lärarlöner och mindre skolklasser. Den förra frågan ägs inte av regeringen alls då det ligger på arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting och den senare är en kommunal angelägenhet sedan skolan kommunaliserades och som skulle innebära ett ingrepp i det kommunala självstyret.

Men utöver detta? Jag har inget emot miljöpartiet alls.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se