Mellan stad och land

  • Lördag 14 Jun 2014 2014-06-14
E-post 0

Feministiskt Initiativ lanserar sin valplattform till Riksdagen på samma dag som Miljöpartiets Gustav Fridolin håller sitt sommartal. Som ett tecken i skyn om hur valrörelsen kommer att utvecklas.  Bägge partierna slåss om samma väljargrupp. Feministiskt Initiativs politiska program ställer mycket tydligt storstad mot glesbygd. Gratis kollektivtrafik för storstadsborna är ett sådant exempel, bonnläpparna och byfånarna ute i landet får klara sig utan denna förmån samtidigt som de fortsättningsvis skall vara dumpningsplats för flyktingar och nyanlända.

I Åtvidaberg har det gamla hotellet Stallet nu upplåtits som flyktingförläggning vilket lett till att den socialdemokratiske politikern Hans Andersson, ordförande i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, lämnar sina politiska uppdrag. Orsaken är Migrationsverkets agerande när Hotell Stallet i Åtvidaberg snabbt gjordes till ett asylboende. Kommunen fick beskedet bara tre dagar innan de första flyktingarna anlände. Rimligt ur ett Stockholmsperspektiv, orimligt ur ett Åtvidabergsperspektiv. Hackordningen är given på förhand vem som bestämmer vad och var. De som drabbas värst av de negativa reaktionerna, flyktingarna och de övriga nyanlända, är ofta helt ovetande om förspelet men framför allt de som är helt oskyldiga. Men de, och lokalbefolkningen, får gemensamt bära bördan. Oavsett våra ölsippande vänner i Hornstulls Strand eventuella vetskap om vad som sker på dessa obskyra orter.

Det är enkelt att ta ett beslut i Stockholm eller sitta och drömma om en världsordning i feministiskt rosa och maskrosgrönt skimmer över en öl på en av uteserveringarna i det hippaste av hippa Södermalm. Hornstulls strand. För situationen i Åtvidaberg är inte unik. 2012, när flyktingförläggningen i Ställdalen startades, togs invånarna helt på sängen och ställdes inför fullbordat faktum. Broby är en annan ort där kommunen ställdes inför fullbordat faktum utan egentlig förberedelsetid. Över natt skulle fler platser i skolan skakas fram för de barn som anlände. Kommunstyrelsens ordförande hade sannolikt visst fog för sin irritation. Åtvidaberg, Ställdalen, Broby är inte Hornstulls Strand eller Tantolunden. I dessa orter är det sparsamt med arbetstillfällen och redan idag svårt att rekrytera läkare, sjuksköterskor och lärare för att ta emot alla dessa arma livsöden. Livsöden som ofta är i behov av kvalificerat stöd för att komma på fötter igen efter en flykt över halva jordklotet. De skeppas till orter med små eller begränsade möjligheter till arbete och skola av god kvalitet, långt borta från uteserveringen med de kalla ölen eller rosévinet vid Hornstulls strand. Södermalm. Där deras framtid i Sverige i praktiken avgörs. Södermalm. Där medelinkomsten är dubbelt så hög än ute i landet. Södermalm. Det frigjorda och lite lätt bohemiska. Det toleranta. Så länge det inte finns i direkt närhet.

Tanken på att göra om Tantolunden och Vita Bergsparken på Södermalm samt Långholmen till flyktingförläggningar i stordriftformat bestående av byggfuttar staplade på varandra är inte orimlig alls givet dagens situation. Men det kommer inte att hända. Just Södermalm har de flesta F! och MP sympatisörerna vilket skulle borga för ett i teorin varmt välkomnande i grannskapet samtidigt som kollektivtrafiken är väl utbyggd och tillgången på arbetstillfällen, skolor och vård av god kvalitet är väsentligt bättre än i Ställdalen, Åtvidaberg och Broby. Men den tanken kommer aldrig omsättas i praktik då miljöerna i Tanto, Vita Bergen och på Långholmen inte får röras eller störas alls. Det kommer alltid finnas omskrivningar till ”Yes of course, but not in my backyard” att tillgå. Vissa elegantare än andra, vissa mer ihåliga än andra. Men med samma avsändare som vill ta emot fler för att sedan i tysthet förpassa, med en falsk gloria av godhet, dem till någon obskyr håla långt borta från medias och deras eget grannskap och uppmärksamhet.

Feministiskt Initiativ vill nu, tillsammans med Miljöpartiet, prioritera storstäderna. Att lyssna på Gustav Fridolins tal var att till del läsa innantill ur F! valmanifest. Feministisk normkritik och kollektivtrafik i storstäderna var det som fastnade. Inte de behov som finns utanför storstäderna. Behov som bland annat förser Sverige med 29 procent av dess exportinkomster och Södermalmsbon med den nödvändiga elektriciteten. Det hela håller på utvecklas till någon form av politisk apartheid.

Sverige är tudelat. Valet 2014 kommer stå mellan stad och land och givet resultatet i valet till Europaparlamentet så ser det illa ut för de som vill se hela Sverige leva. Även norr om Dalälven. Mellan Tantolundens, Vita Bergsparkens och Långholmens uteserveringar samt väl fungerande infrastruktur och Brobys, Ställdalens och Åtvidabergs ombyggda hotell och nedlagda sjukhus samt utglesade turtäthet i allmänna transportmedel, nedlagda tåglinjer och med bara stafettläkare och icke behöriga lärare att tillgå.

Mellan stad och land. Valet, och den följande regeringsbildningen i september, kommer bli en mardröm. En veritabel mardröm för oss alla på sikt.

 

 

SvD, SR, SR,

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se