Mot framtiden eller stenåldern. Du väljer.

  • Tisdag 3 Jun 2014 2014-06-03
E-post 0

I dagens PSU del två, den mer detaljerade statistiken, så både ökar som minskar förrvirringsgraden. Sannolikt kan alla partier hitta såväl stora glädjeämnen som svarta hål med ett undandtag. Fredrik Reinfeldt kan inte, om han inte äger en förmåga till självbedrägeri av Kent Perssonska snitt. Moderaternas trend är nedgångens och frågan är var Alliansen skall kraftsamla, rädda KD över spärren eller hoppas på att M kan kapa in en eller två procentenheter av det rödgröna försprånget.

På vänsterkanten så växer Jonas Sjöstedts Vänsterparti sakta men säkert vilket är bra mycket bättre för Sverige än att det andra partiet vänster om mitten vinner mark om vi nu måste leva vidare med blockpolitiken. För de som lyssnat på Sjöstedt så framträder en politiker som är lågmäld, tydlig och som har positionerat sig helt i linje med folkopinionen med sitt motstånd mot vinster i välfärden. Vänsterpartiet, med sin partiledare, framstår som ansvarstagande och resonerande emedan Miljöpartiet framstår som det bjäbbiga och utopiska alternativet i svensk politik. Till och med i försvarsfrågan, där V driver återinförd värnplikt, är de inte bara ett snäpp mer ansvarstagande än sin gröna partner på vänstersidan. Det skiljer eoner.

När det kommer till ett annat av politikens sorgebarn, SD, så backar de nu inom LO-kollektivet. Det är ingen vild gissning att det är ”hemvändande” LO-väljare som nu börjat förstå att en av deras egna är på väg att bli statsminister. Det ligger inom räckhåll.

Inalles: Utvecklingen på totalen är något att kunna se positivt på men för att det ska bli bra så krävs mer av socialdemokratin. En eller två procentenheter till samt att Vänsterpartiet blir tredje största parti, ett parti som präglas av lågmäld eftertanke och benhårt mot något som har stöd i folkopinionen. Vinster i välfärden. Inte Miljöpartiet som kommer driva frågor som klyver Sverige som kärnkraftsnedläggningar, försämrat företagsklimat för livsmedelsproduktion och basindustri eller ofinansierad arbetstidsförkortning. Bara basindustrin står för 29 procent av Sveriges exportintäkter något som MP ser som rätt ovidkommande detalj.

Men till syvende og sidst så bygger en rödgrön ministär med Stefan Löfven som statsminister på att vi lägger vår röst på honom. Inte Gustav Fridolin eller Åsa Romson, inte på Jonas Sjöstedt. Vill vi ha Fridolin som statsminister ska vi lägga vår röst på honom, en röst på Fridolin eller Romson är en röst på ett miljöpartistiskt regeringsalternativ, så fungerar allmänna val. Jag vill se Stefan Löfven och en socialdemokratiskt dominerad regering och lägger min röst på honom. Och gärna med en pragmatisk Jonas Sjöstedt vid hans sida, inte ett miljöparti som annars kommer göra allt de kan för att kasta oss tillbaka till stenåldern.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se