Sömnlös

  • Söndag 1 jun 2014 2014-06-01
E-post 0

Oron vill inte lämna mig. I Kopparberg öppnade gruvbyrån för några år sedan igen. Att en gruvbyrå öppnar på en gammal gruvort är en signal om att gruvan kan komma att öppnas igen. Gruvan, som gav orten sitt namn, innebar förr löften om jobb och framtid på orten. Gruvan lades ner 1975 och kallvalsverket i Bångbro 1987. Men nu finns det hopp om att den kanske ska öppna igen. Hopp om en framtid.

Kommunen har hankat sig fram genom åren och kommit att kompensera för bortfallet och utflyttningen med att ta emot nyanlända och för det erhålla en del statsbidrag. I Ställdalen, en mil utanför tätorten Kopparberg, har det gamla brukshotellet byggts om till flyktingförläggning. För ett år sedan var fokus på ensamkommande män och totalt ett 60-tal bereddes plats. Ensamma, sysslolösa, frustrerade och oroliga män. På en ort med 440 invånare som är oroliga för om bussarna från länstrafiken skall dras in. Livsmedelsbutiken lade ner för länge sedan och för två år sedan gav kioskägaren till slut upp. Och nu, när gruvbyrån till slut ingav hopp så kommer hotet helt plötsligt från det som annars alltid varit en så självklar räddare i nöden – en socialdemokratisk regering. Men denna gång med ett miljöparti som prioriterar fruktstunder i förskolan och vill göra all elintensiv basindustri olönsam med chockhöjda skatter på energi istället.

Att Sverigedemokraterna fick 19,9 procent av rösterna i valet till EU-parlamentet i Kopparberg är inte märkligt på något sätt. Inte heller att 35,4 procent av de röstande i Ställdalen eller 29,6 procent av Hörkenborna gav Jimmie Åkessons parti sitt stöd. För vad tror ni händer på dessa orter när oron för framtiden är stor samtidigt som den gamle räddaren i nöden, socialdemokratin, hoppar i säng med Miljöpartiet som vill höja just de skatter – energi- och transportskatter – där dagens nivåer är själva förutsättningarna för att gruvan ska kunna drivas med lönsamhet och ge en framtid. Sverigedemokraternas analys är därför enkel att ta till sig. Allt är invandringens fel, de suger ut resurser från oss – se bara på de som bor här på hotellet. De går sysslolösa hela dagarna. Det är klart att länstrafiken inte kan hålla liv i busstätheten då invandrarna måste försörjas. Enkel retorik, vulgär och hårt vinklad. Lägg då till att miljöpartiet vill ytterligare sänka trösklarna för invandring och ger partier som SD och Svenskarnas Parti mer eller mindre öppet mål efter att Åsa Romson beredvilligt sagt att med deras politik så kommer jobb försvinna. Mest sannolikt i orter som Ställdalen, Hörken och många, många andra. När jag sitter på trappen till huset, en mil från Ställdalen, så ser jag hur polisbilarna rycker ut i snitt tre gånger per vecka för att stoppa oron och bråket kring förläggningen. Lokalpressen har sedan länge slutat skriva. Det är ingen nyhet längre. Och Ställdalen har blivit ännu mer osynligt.

Dom, dom där, dom där i Stockholm och dom vi ser på TV som pratar om att kriminalisera sexistisk reklam och införa ekologiska fruktstunder i förskolan. Dom där. Dom som inte bryr sig om oss längre. Som kommer höja skatterna för de som ändå tror på en gruvdrift här igen. En gruvdrift som skulle ge oss jobb. För vi vill jobba, inte se hur den sista bussturen till slut dras in och hus efter hus svartnar eller säljs till hugade tyska sommargäster. Vi blir till slut bara pittoreska inslag som infödingar i en ort som kanske lever upp ett par månader per år när vi inte måste parera svärmarna av bärplockare som avverkar bär och svamp i industriell skala sommartid i naturreservaten. Om inte banken tagit mitt hus innan vill säga så att även det är tomt och svart. När Åsa Romson talar om att det säkert kommer skapas nya jobb så är det nog inte här heller. De skapas i industriklustrena runt storstäderna istället. Om dom skapas vill säga. Men inte här. Det är något som är helt säkert.

Och där kommer han, Sverigedemokraten. Han viskar i mina grannars öra sina enkla, hårt skruvade, sanningar. Han ser deras oro som Miljöpartiet dessutom spär på med sitt tal om att jobb kommer försvinna och att vi ska ta emot fler invandrare. Han har en enkel lösning på allt och vet vilkas fel det är.

Och. Här står vi. Utan att kunna erbjuda några alternativ förutom att säga att ”det kanske inte blir så farligt ändå med miljöpartiets skatter” och att vi minsann vill förbjuda sexistisk reklam samt att det där med ekologisk fruktstund är ju något väldigt bra!

Undrar vem som vinner den matchen. Om tjänstemännen runt Stefan Löfven förstår vad som håller på att hända, ja – som faktiskt händer mitt framför mina ögon. Oron vill inte lämna min kropp och jag är för första gången sömnlös om nätterna av just oro. Vi som skulle vara räddaren i nöden blir, med vårt val av partner, kanske dessa orters största fiende istället.

 

 

Aftonbladet, SVT, SR,

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se