Uppdrag granskning

  • Måndag 16 Jun 2014 2014-06-16
E-post 0

Jan Guillou, Aftonbladet, lyfter idag lite på blicken och resonerar lite kring Hanne Kjöller i allmänhet och dagens debattklimat visavi media i synnerhet. Förvånansvärt bra artikel, Jan Guillou är inte den lättaste att tas med och det är sällan han implicit visar på sådan insikt om hur svårt det är att kritisera media. Jag själv har lika svårt som Guillou för Kjöller och jag vill här dock ge Guillou en eloge för att han höjer sig över pajkastningen som annars ligger nära till hands. Han ser det jag har haft svårt att se, att trots Kjöllers rätt märkliga människosyn som begränsas till Södermalm i Stockholm Stad, så försöker hon faktiskt komma med generell mediakritik. Att hon själv tillhör de sämst förberedda journalisterna är faktiskt en bisak om vi ser till de stora penseldragen hon försöker måla.

Jag själv har till exempel oerhört svårt för vad Aftonbladets samhällsredaktion publicerar vilket kan tyckas vara en anomali. Dels för att kvaliteten rätt ofta är tveksam men kanske framför allt för att just denredaktionen inte går att kritisera ostraffat. Jag själv blev av den utmålad som ”Näthatare” vid sidan av siter som Avpixlat och Realisten efter en längre tids kritik mot samhällsredaktionen i allmänhet och Lena Mellin i synnerhet. Och av en slump så var det Mellin som var tjänstgörande chefredaktör detta dygn.

Jan Hellin, ordinarie chefredaktör och ansvarig utgivare, var dock snabb nog att be om ursäkt efter det värsta dygnet i mitt liv. För det har han min stora, och djupaste, respekt vilket inte kan sägas om andra anställda på tidningen som på direkta frågor det dygnet låtsades ovetande på både Facebook och twitter alternativt inte svarade på mail trots att det var minst 20 bloggare som skrev om detta i realtid, varav några jag vet bevakas av såväl ledar- som samhällsredaktioner. De var dock snabba att falla in i kören av ursäkter och hurrarop för sin tidnings heder när väl Jan Hellin bett om ursäkt. Det skall bli mycket intressant att träffa på dem alla i Almedalen i år, jag vet att åtminstone ett par borde ha svårt att se mig i ögonen. Mer om det kommer.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 19.41.28

För få förstår nog vidden av att bli uppringd av sin dotter och hon säger inte ens ”hej” utan frågar om jag är en näthatare och frågar om jag tillhör Avpixlats redaktion. Hon, som jag håller kärast och som gått från ord till handling och bor i ett invandrartätt miljonprogramoråde. Hon går före, hon är modig och hon är i alla avseenden unik. Säg den journalist som frivilligt skulle sätta sig i ett sådant område, de flesta bor på Södermalm i Stockholm och betraktar världen genom botten på ett ölglas intaget i SoFo, Nytorget eller Hornstulls Strand. Perspektiv som det finns all anledning i världen att både granska och ifrågasätta relevansen i.

För en gångs skull ger jag Jan Guillou full pott och även Hanne Kjöller höga poäng. De försöker få en acceptans att media visst måste granskas och tåla granskning. Därför breddar Ledarsidorna.se nu den publicistiska idén något för att även omfatta granskning av media i allmänhet och samhällsredaktionerna, inklusive Aftonbladets, i synnerhet. Och om de nu undrar så är även jag journalist numera. Med Presslegitimation Unionen 326 0288 7716, Unionen är nämligen vid sidan av Journalistförbundet de enda som får utfärda presslegitimation efter individuell prövning.

Jag vet vad jag håller på med, så tvivla inte.

Uppdrag granskning.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se