Baktändning

  • Måndag 7 Jul 2014 2014-07-07
E-post 0

Nu, med Annie Lööfs tal, är Almedalsveckan avslutad. Ett tal som egentligen inte tillförde någonting. Minnet från denna vecka går i den stigmatifierande feminismens och antirasismens tecken. Anders Lindberg, Aftonbladet, tycks hylla den men jag är inte riktigt lika säker på det förträffliga i att ha ett så polarisande samtalsklimat som nu växer fram. Att Lindberg framhåller Mona Sahlin är dessutom rätt naturligt, han var en av hennes närmaste medarbetare under hennes tid som partiordförande och ansvarig för omvärldsbevakning. Som alltid finns det en historia bakom varje hyllning eller ställningstagande. Lindberg är inte oberoende i dessa frågor utan har färgats av just medarbetarskapet med Sahlin.

Politisism, den aktivistsajt som står Aftonbladet Ledare nära, menar implicit på att vita medelålders män visst är välkomna i samtalet men bara då de spelar med Politisisms villkor. Det kommer vi sannolikt aldrig kunna göra då Politisism är och förblir Nytorget på Södermalm lite för mycket. Både bostadsmässigt och åsiktsmässigt. Vare sig jag, eller min vän byggnadsarbetaren Calle Fridén – som till att råga på allt är arbetslös på grund av att arbetsgivaren hellre anställer utländsk arbetskraft – är inkluderade i den gemenskapen. Jag och Calle har nämligen fyra saker gemensamma:

  • Vi är vita
  • Vi är män
  • Vi är medelålders
  • Vi lever på var sitt håll i miljöer där vi ser några av orsakssambanden varför rasismen växer – arbetsgivarnas kostnadspress som gör att utländska byggnadsarbetare konkurrerar ut svenska samt i mitt fall hur glesbygden tjänar som dumpningsplats för nyanlända när storstäderna inte vill ha fler invandrare.

Vi lever i en vardag där jag vet att både jag och Calle gör vad vi kan för att motarbeta rasismen. För den finns där och den börjar på sina håll få ett eget moment som inte blir bättre av den stigmatiserade ton som Aftonbladets ledarredaktion, Åsa Romson och Gudrun Schyman slår an. Aftonbladets ledarredaktion är duktiga på att peka finger men rätt dåliga på att försöka driva opinion för en politik som motvikt till de mekanismer som får rasismen att gro. En politik där byggnadsarbetare inte får sparken för att de konkurreras ut av låglönearbetare. En politik som gör att orter som Åtvidaberg, Ställdalen, Ockelbo och många fler får mer än ett par dagars förvarning om att det kommer nyanlända flyktingar och som då kan ställa om primärvård och skolor för att ta emot dessa. Där klarar inte Aftonbladet ut något, möjligtvis Katrine Kielos undantagen men hon bor numera i London. På ett, förmodat, hälsosamt avstånd från Aftonbladets redaktion.

Vare sig Aftonbladets ledarredaktion eller Politism har begripit elementa vilket är rätt märkligt med den redaktionen. Karin Pettersson är socialdemokraternas före detta kommunikationschef och borde inse det. Rasism och antifeminism är lösryckta begrepp ur ett större sammanhang. De tillåts växa när det inte finns en politik för samhällsbygget som fungerar. När det inte finns jobb, bostäder eller utbildning. När vården och välfärden går på knäna så händer saker i samhällskroppen. Det blir en cancer som växer och den måste botas i grunden – det räcker inte med att ta bort dottertumörerna utan själva huvudtumören måste identifieras och åtgärdas. Och ingen cancer har någonsin låtit sig botas med att någon kvacksalvare står och ber böner eller säger ”Usch och fy” och pekar finger.

Sorry, jag vet att vi är på samma sida men ni har inte sett eller begripit något. Ni lever i en Almedalsbubbla 24/7 alla årets dagar och då blir det dessvärre inte bättre än så här. För så länge medborgargardet i Kopparberg och andra orter växer, så länge Svenska Motståndsrörelsen kan rekrytera utan större problem och så länge Politisms form av retorisk exkludering från samtal tillåts fortsätta, så länge kommer cancern att växa.

Sannolikt i all välmening men det blir så fruktansvärt kontraproduktivt. Det baktänder bara.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se