Den kvarglömda jäsduken

  • Tisdag 8 jul 2014 2014-07-08
E-post 0

Det märks att semestertiderna och sommarvärmen kommit till ledarredaktionerna, sällan har kvaliteten varit så låg som idag. DN huvudledare idag slår in öppna dörrar då man konstaterar att höstens regeringsbildning kommer bli komplicerad. De lägger ett pussel baserat på de strömningar och stämningar som för närvarande råder i opinionen och kan bäst utgöra en sammanfattning om hur låst och skadligt läget är för närvarande. DN Ledarsida driver inte opinion för något längre utan suckar mest uppgivet. För läget är allvarligt men ändå så blir bedömningen att vi inte sett slutet på de byiga och ryckiga vindar som blåser nu.

Aftonbladets Jonna Sima är mycket närmare både uppdraget som opinionsbildare och tar upp en komponent som definitivt kommer påverka stämningsläget. Posten ser ut att lägga ned sin service på ort efter ort i glesbygden. Känslan av, för att ta ett exempel, att en jämtlänning är mindre värd än en Stockholmare blir med Postens prioriteringar och sätt att förvalta sitt uppdrag tydlig. Att göra skillnad på folk och folk har aldrig varit en bra idé och förstärker de centrifugalkrafter som återfinns i varje samhälle. Att kunna få ett brev eller paket oavsett var du bor i vårt avlånga land levererat är en viktig signal till ett samhälle som har som ambition att vara inkluderande och hänga ihop.

SvD Ivar Arpi är annars den som, sannolikt för att han som en av få undvek Almedalsveckan, håller huvudet någorlunda kallt. Han konstaterar torrt att åsiktskorridoren är snäv och att samtidigt som SOM-institutet levererar för MP och C nattsvarta siffror om svenskens beredvillighet att ta emot flyktingar så går dessa partier till val på en ännu generösare invandringspolitik utan att ha en klar tanke om hur mottagandet skall kunna förbättras. Han avslutar med att relativt stora grupper saknar representation i de etablerade partierna och att det är ett demokratiskt problem som bör tas på allvar. Och det är svårt – hart när omöjligt – att inte hålla med Arpi idag eftersom samtliga ledarredaktioner missar det som jäser under ytan i folkmedvetandet. I Askersund såldes i fjol det nyrenoverade serviceboendet Lerbäckshemmet till en privat entreprenör för att bli flyktingförläggning. De lokala protesterna var omfattande men nådde aldrig riksmedia. Stämningsläget i Askersund skulle som bäst kunna beskrivas som ”ansträngt”. Nerikes Allehanda har sedan lång tid upphört att rapportera om en del av de oroligheter som uppkommit i Askersund och andra orter. Det skulle bli en för dystopisk bild som då kablades ut. Och det är inte, för att vara explicit och tydlig, flyktingarna som skall lastas. Ånyo har glesbygd fått tjäna som avstjälpningsplats när rikspolitiken misslyckats med att övertyga storstädernas mer liberalt sinnade väljare om förträffligheten att även i praktik hysa alla de som nu vill bosätta sig i Sverige av olika skäl. Detta samtidigt som en egenföretagare i Jämtland måste åka 11 mil enkel resa för att hämta ett paket på Posten.

Men det stannar inte där längre. Vi kommer inte kunna undvika en debatt om flykting- och invandringspolitik längre ens på nyhetsplats. Sedan en vecka svingar Italien ordförandeklubban i EU och är det något land förutom Grekland som fått ta första smällen i de flyktingströmmar som nu söker sig till EU så är det just Italien. De kommer att föra upp frågan på ministerrådets bord oavsett vad svensk media och svenska ledarsidor tycker om detta. Antalet asylsökande fortsätter att öka kraftigt i EU, visar en rapport som rapporteras av SR. Det framgår också att flera EU-länder låser in asylsökande. 2013 var ett rekordår för antalet asylsökande i Europa. 435.760 personer sökte internationellt skydd i något EU-land, 12 procent av dem i Sverige. Men i år verkar rekordet bli slaget igen. Årets första fem månader innebar en ytterligare ökning, med 19 procent, enligt dagens uppgifter från EU:s asylkontor EASO.

Nu är det som sagt semester. Det är även supervalår och det har aldrig varit så många rörelser under ytan som i år samtidigt som vi nu ser hur en fråga ser ut att bryta igenom den våta filt som de flesta partier försökt lägga över invandringsfrågan. Den kommer att bryta igenom inom kort eftersom trycket nu blivit för högt. Det finns en oro på alltför många ställen i samhället för att negligera den. Och något jäser i sommarvärmen under den kvarglömda jäsduken som lämnades kvar när alla hastade iväg på semester. Något som definitivt kommer bli en obehaglig överraskning när politikerna som söker nytt förtroende kommer tillbaka efter sina semestrar. They´re all in for an unpleasant surprise.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se