Det är dags att stå upp nu Mona Sahlin!

  • Tisdag 15 Jul 2014 2014-07-15
E-post 0

Lars Ohly, Vänsterpartiet, kritiserade tidigare Stefan Löfven för hans Facebookuppdatering men tar debatten nu i en konstruktiv riktning genom att ifrågasätta hur rasism blev kritikstorm. Det är sällan jag ger Ohly rätt men i detta så har han mer än rätt. Många av de ”kritiska” kommentarerna är inte bara kritiska, de är antisemitiska rakt av och önskar död och förintelse riktat mot israeler i allmänhet och judar i synnerhet.

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 17.34.15 Skärmavbild 2014-07-15 kl. 17.33.48

Den strid som ytterst gäller kontrollen över Jerusalem, det har den alltid gjort – denna magiska märkliga plats, och som striden stått om i årtusenden har nu nått den svenska inrikespolitiska scenen med allt vad det innebär. Den svårutrotade antisemitismen, som äter sig in, den försvinner aldrig och den är så oändligt enkel att återaktivera för den ligger som ett bakgrundsbrus och väntar. För det är väl ändå ingen som på allvar tror att intresset för denna konflikt, som trots allt , med tanke på vad som i övrigt pågår i världen just nu, är ytterst begränsad, om det inte hade gällt just denna plats och judarna.

Europa är inte stabilt, bara på ytan och under vissa förutsättningar, se på Balkan hur snabbt de uråldriga konflikterna flammade upp igen. Stabilitet tycks vara en bristvara historiskt sett, och uråldriga konflikter har svårt att dö ut, de ärvs på något märkligt sätt. Och när det gäller hatet mot judar, fråga vilken jude som helst i Malmö hur han eller hon har upplevt det senaste decenniet.

För egen del har Ledarsidorna.se intagit en i grunden pro-Palestinsk hållning. Israel är den starka parten som i strid mot folkrätten och de av FN generalförsamling antagna resolutionerna som spänner från uppmaningar att dra tillbaka bosättningarna till att lämna Golan-höjderna är den som rent formellt har den största skulden. Men. Ledarsidorna.se kan inte bortse från den öppna antisemitism vi nu släppt in i samhällskroppen och, som vi ser på skärmdumparna från Stefan Löfvens Facbooktråd, sprider sina metastaser och sitt hat. Ett hat mot en religiös grupp och diaspora som redan fått uppleva en Förintelse. Detta är inte acceptabelt och minst acceptabelt av allt är Mona Sahlins tystnad. Hon har av regeringen blivit utsedd som samordnare för att kunna bekämpa våldsbejakande politiska rörelser och om inte hon uppfattar uppmaningen att döda judar är våldsbejakande så har hon sannolikt missförstått mycket av vad hennes uppdrag borde syfta till.

Det är dags nu. Oavsett vad vi kan tycka om konflikten kring Jerusalem och det Heliga Landet om vem som har rätt till det. Det är ett område som, för att citera Carl Bildt, är heligt för lite för många religioner samtidigt för att det skall vara hälsosamt. Men det är dags nu, främst för Mona Sahlin i kraft av hennes uppdrag, att stå upp. Vi kan inte tillåta ens ett försök till Förintelse till. Inte i Sverige. Inte i Europa. Inte någonstans. Gör vi det så är även vi dömda till undergång. Oavsett om vi tror på en gud eller inte. En moralisk undergång.

Det är dags nu. Det är även dags för Mona Sahlin att kliva fram och ta sitt nya uppdrag på allvar.

 

The Algemeiner, Nyheter24, Folkbladet (Ohly)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se