Det som dog med Blomman

  • Tisdag 22 jul 2014 2014-07-22
E-post 0

DN huvudledare idag slår in redan öppna dörrar och missar essensen i varför Miljöpartisten Jenny Wenhammar nu ströks från att vara valbar i valet till Riksdagen i september. Peter Johansson, på bloggen ”Röda Berget” klär handlingen i ord. Det handlade inte om publicitet eller att visa brösten. Reaktionen från samhället var legitim med politiskt motiverade mord som mot Olof Palme och Anna Lindh. Men åter ledaren. DN menar bland annat att

SD:s nära band till den organiserade rasismen under dess tidiga år är väl belagda. Och rasism är en direkt förnekelse av den demokratiska principen att alla människor har lika värde. Dessa band till historien har aldrig helt klippts av.

Detta är i allt väsentligt korrekt. Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet från 2009 har så här långt – fem år senare – inte ”återkallats” och det räcker med att byta ut orden ”muslim” mot ”jude” för att få en tänkande människa att inse att SD har kvar sin koppling till ren och skär rasism och xenofobi. Där ras och religiös eller etniskt ursprung utgör urvalskriterier för vad som är en värdig människa.

Men DN gör ändå en tankevurpa av grandiosa mått när de avlutar ledartexten, som borde vara i sann liberal anda, med:

Det tar inte ifrån SD rätten att höras. Men frigör oss från en del av vår plikt att lyssna. På det sättet skiljer sig Sverigedemokraterna från övriga riksdagspartier, som alla deltar i det demokratiska samtalet, och mot vilka inga vända ryggar duger.

Med denna slutkläm legitimerar de, och skiljer ut, utstörningen av ett av de i sann demokratisk anda valda partiernas rätt att göra sig hörda och motsäger sig själva. De tror uppenbarligen ganska lite om väljarens rätt och möjlighet att inte lyssna på SD locktoner och missar därmed arvet efter den ende politiker som faktiskt begrep rasismens och fascismens enda verksamma motmedel. Leif ”Blomman” Blomberg. För tidigt hädangången är han den ende som verkar ha begripit sammanhangen. Och DN Ledare idag kan inte tolkas på något annat sätt än att de inte heller har begripit att det enda verksamma motmedlet mot partier med rasistisk agenda är reell politik och politiskt fotarbete. Politik som skapar jobb och som garanterar en lika behandling inför lagen och som skapar ett samhälle som genomsyras av trygghet inom vård, skola och omsorg. I det läget så behövs vare sig nakna bröst, vuvuzela-orkestrar, nyckelskrammel eller vända ryggar. DN gör samma misstag som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. De som anser att detta är en felaktig analys kan gärna förklara varför SD idag är näst största parti efter valet till EU-parlamentet i fler än 100 av Sveriges 290 kommuner.

DN huvudledare gav idag, i semestertider, ett rent ut sagt amatörmässigt intryck. De inte bara missar målet, de börjar även närma sig en syn på vad som är god demokrati och inte som mycket väl kan leda i en felaktig riktning.. DN klarar inte ut att driva opinion för de bästa motmedicinen mot just fascismens och rasismens grogrund, Jobben och tryggheten.

DN är idag att betrakta som amatörer i debatten. Längt ifrån att vara opinionsledare och ännu längre från den beprövade erfarenhet som finns. Den som dog med ”Blomman”.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se