Dirigenterna

  • Söndag 6 Jul 2014 2014-07-06
E-post 0

Det är onsdag i Visby under Almedalsveckan. På Donners Plats, torget närmast hamnen och uppkallat efter Donnerska handelshuset, springer stressade politiker och journalister i olika riktningar efter Åsa Romsons numera rikskända manshatartal. Framför Donnerska huset har, som av en ren slump, Gudrun Schyman dagligen haft show och hållit hov inför i första hand hänförda journalister och nervösa partistrateger. Nu är torget, eller platsen, fylld av människor som är på väg till kvällens olika ”måste-visa-upp-mig-mingel”.

Jag själv är en av dessa men på väg hem efter ett annat möte, ett som faktiskt var viktigt på riktigt. Ett arbetsrelaterat. Jag stannar upp och ser några bekanta ansikten på Donners Brunn, uteserveringen mitt emot Donnerska huset och som ligger en meter över markplan. Uteserveringen är proppfull. Proppfull med PR-konsulter från Reformklubben, Westanders, Prime, Kreab och en hel del till. Det finns inte ens ståplatser kvar. Folk står på varandra och gratulerar varandra till en lyckad vecka som nu är slutförd. Det är deras sista kväll tillsammans. Torsdagen, moderaternas dag, är i praktiken historia innan den inträffat då moderaternas partimingel redan är avklarat och bilderna av -ismerna, Gudrun Schymans -ismer, sitter som huggna i sten. PR-konsulterna. De står på uteserveringen, precis som på en scen lite ovanför allt, och känslan är ofrånkomligen att de står där en sista kväll och tämligen oblygt dirigerar politiker och journalister. PR-folket, som är de enda som tjänar på en av –ismer fragmenterad debatt och valrörelse. För varje ny –ism eller fobi så säljs fler konsulttimmar till minst sju nervösa partiledningar. Det ligger inte i en PR-konsults intresse att nu föra tillbaka debatten där den borde höra hemma, en debatt om helheter och vart Sverige är på väg. Då skulle de sälja färre konsulttimmar och i PR-branschen så finns därför ett intresse av att tvärtom hjälpa alla –ismer och fobier på traven i skymundan. Fler -ismer att reagera på betyder mer debiterbar tid. Donners plats är en bra plats för detta.

Där stod de. De firade. De firade en så här långt sällsynt lönsam valrörelse. De firade tillsammans i ett enda stort jätteparty som såg spontant ut men var det inte trots de borde vara konkurrenter, och att det nu är semester. Och att julbonusen är i hamn. Som alltid, i all politik, så bör vi för att förstå vad som händer följa pengarna. Vem och vilka som tjänar på -ismer och fobier är rätt klart. Det finns bara en grupp som vinner hur det än går.

Jag gick därifrån. Äcklad över att se alla dessa dirigenter från de olika bolagen stå på sin gemensamma scen som uteserveringen Donners Brunn utgör och hånflina åt vår demokrati samtidigt som de dirigerade den och journalisterna med vänster hand. Höger hand? Med den förde de öl- eller roséglaset till sin törstiga mun. Allt i väntan på nästa debiterbara -ism som skall säkra nästa bonusutbetalning.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.